Erjavec: Slovenija će priznati Palestinu bez obzira na druge

Slovenački šef diplomatije Karl Erjavec najavio je da će Ljubljana samostalno ići ka priznavanju palestinske države. Očekuje da će parlament Slovenije o priznavanju Palestine raspravljati na plenarnom zasedanju u martu ili aprilu.

"Slovenija ima nezavisnu spoljnu politiku i ne znam zašto bi sada trebalo da čekamo druge", rekao je šef slovenačke diplomatije posle sastanka s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i ministrima EU zaduženim za spoljna pitanja u Briselu, prenosi STA.

Rekao je da nema sumnje da će Slovenija priznati palestinsku državu, jer je to pitanje vladajuća koalicija usaglasila.

Erjavec je uveren da će se, dugoročno, pokazati da je "Slovenija donela pravu odluku u pravom trenutku".

Prema njegovim rečima, Abas je pozdravio aktivnosti Slovenije i rekao da je to važan signal za druge zemlje članice EU koje još nisu priznale palestinsku državu.

Erjavec je o planu Slovenije razgovarao i sa kolegama uz Francuske, Portugala, Belgije, Luksemburga i Irske, za koje kaže da svi oni u načelu podržavaju slovenačke napore, a neki veruju i da je to korak u dobrom pravcu.

Francuskoj je, navodi slovenački ministar, potrebno još neko vreme jer želi da vidi šta će se dogoditi sa bliskoistočnim procesom, a francuski ministar spoljnih poslova snažno podržava odluku Slovenije.

Upitan da li je zabrinut zbog potencijalnih političkih ili ekonomskih posledica takve odluke, Erjavec kaže da nas istorija uči šta se dogodilo nakon što su neke zemlje priznale palestinsku državu, ali da posledice ne bi trebalo da Sloveniju u tome spreče.

"Mi branimo rešenje zasnovano na dvema državama", rekao je Erjavec, dodavši da je slovenačka odluka u potpunosti u skladu sa standardima EU.

Do sada je 10 država članica EU priznalo palestinsku državu - Bugarska, Poljska, Malta, Kipar, Češka, Slovačka, Mađarska i Rumunija su to učinile 1988. godine, Portugal 2012, a Švedska 2014. godine, podseća slovenačka agencija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво