"Akcijom Maslenica odbačene agresorske snage"

Hrvatska u Zadru obeležava 25. godišnjicu vojno-policijske akcije "Maslenica", a predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poručila da su ta i druge akcije i operacije tokom oružanog sukoba "znak zajedništva i junaštva jedinica iz svih krajeva Hrvatske".

Prema rečima Grabar Kitarovićeve, akcijom "Maslenica" "agresorske snage" su odbačene u dubinu tada "okupiranih područja Hrvatske", gde su dve godine kasnije u "Oluji" dočekale potpuni vojni poraz.

Ta operacija, rekla je, otvorila je put ne samo "konačnom oslobađanju zadarskog zaleđa i cele domovine" nego i stvorila pretpostavke za njenu obnovu i izgradnju, posebno istaknuvši novi "Maslenički most" i "Tunel Sv. Rok".

"U tom jedinstvu svojih podneblja, s bogatstvom svoje zemlje i ostrva, Hrvatska ima sve pretpostavke za uspeh. Dragi branitelji Zadra, učesnici operacije 'Maslenica', od svega srca vam čestitam ovu jubilarnu godišnjicu, kojom se prisećamo dana koji su zauvek upisani u hrvatsku istoriju", navela je Grabar Kitarovićeva, prenela je Hina.

Izaslanik predsednika Hrvatskog sabora, potpredsednik Milijan Brkić, koji je i sam bio učesnik te operacije, u svom obraćanju je posebnu zahvalnost uputio tadašnjem zapovedniku specijalnih jedinica MUP-a generalu Mladenu Markaču i rekao da je VRO "Maslenica" pokazala kolika je snaga onih koji se bore za slobodu.

Danas, istakao je, borba se nastavlja, ali potpuno drugačijim sredstvima. 

"Danas moramo obezbediti uslove za kvalitetniji život, posebno mladih. To je cilj kojem svi moramo služiti i u koji se svi moramo zaklinjati", poručio je.

Izaslanik premijera, miistar odbrane Damir Krstičević, takođe jedan od učesnika operacije "Maslenica", zahvalio je svim veteranima na učestvovanju u ovoj operaciji za koju kaže da je bila prekretnica u ratu, jer je, uz to što je ponovo spojila sever i jug Hrvatske, pokazala da je "hrvatska vojska organizaciono dostigla nivo organizovanosti i opremljenosti koja je omogućavala izvođenje složenih vojnih operacija".

"Tajna te pobede i svih pobeda u domovinskom ratu bili su naši ljudi – čovek. Hrvatski vojnik je brend prepoznat i od našeg naroda i u svetu i naš zadatak je da razvijamo i nadograđujemo taj brend", rekao je Krstičević, koji je i potpredsednik vlade.

Na svečanosti je govorio i general Ante Gotovina, ratni komandant operacije "Maslenica", koji je pozdravljen burnim aplauzom. Rekao je da se "ne sme zaboraviti da je uzrok domovinskog rata bila agresija na Hrvatsku".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво