Masovne demonstracije zbog reči "Makedonija" u rešenju spora Atine i Skoplja

Više od 100.000 demonstranata protestovalo je u centru Soluna protiv upotrebe reči "Makedonija" u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

Najmanje 500 autobusa sa demonstrantima iz cele Grčke bilo je došlo u Solun, gde se održao prvi veliki protest otkako su se Atina i Skoplje ovog meseca saglasili da obnove napore u cilju rešavanja 25-godišnjeg spora.

Organizatori protesta tvrde da je na demonstracijama bilo 400.000 ljudi, dok policija nezvanično procenjuje da ih je bilo 100.000.

U protestima, koji nisu povezani ni sa jednom političkom partijom, učestvovali su sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz severne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.

Dok su sa zvučnika glasno svirale pesme legendarnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, demonstranti su uzvikivali slogane "Grčka–Grčka–Makedonija", "Nema duplog imena, nema više izdaje", "Makedonija je Grčka", naveo je portal greekreporter.com.

"Postoji samo jedna Makedonija i ona je grčka", bila je poruka protestne grupe na video-snimcima objavljenim na internetu.

Protest je protekao u mirnoj atmosferi, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno koji su pokušali da se ubace među demonstrante. 

Organizatori su prethodno naveli da su očekivali desetine hiljade ljudi na protestima, dok je u severnoj Grčkoj planirano još skupova.

Ovonedeljni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu doneli konkretne rezultate.

Ipak, neki predlozi vezani za ime su izneti na pregovarački sto, navode lokalni mediji.

U intervjuu za makedonsku televiziju Sitel, Nimic je otkrio da je njegov predlog rešenja dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

Prošlonedeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se reč "Makedonija" upotrebi ni u jednom rešenju, navodi Rojters.

Cipras: Bila bi ludost ne iskoristiti rešenje za ime

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je za današnje izdanje grčkog lista Etnos da uvažava zabrinutost i osetljivost svojih sunarodnika na severu Grčke, ukazavši da je i sam poreklom iz grčkog regiona Makedonije, prenosi ANA.

"Međutim, pozivam da se mirno razmotri šta ide na ruku nacionalnom interesu, a šta taj interes potkopava. Potkopava ga odsustvo rešenja", rekao je grčki premijer.

Podsetio je da u proteklih 25 godina mnoge zemlje priznaju grčkog suseda kao Republiku Makedoniju, dok se Grčka "na sve strane bori za ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", kombinovani naziv u kojem reč 'Makedonija' nije praćena nikakvom oznakom koja isključuje vlasništvo nad geografskim položajem i istorijom".

"Ako postoji mogućnost za rešenje koje će preinačiti ove negativne činjenice, onda bi bila nacionalna ludost ne iskoristiti je", istakao je Cipras.

Prema njegovim rečima, u praksi nije iracionalno da pojam "Makedonija" postoji u kombinovanom nazivu bilo sa geografskim ili vremenskim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže prava na teritoriju niti istoriju drugog naroda".

Cipras je rekao i da je lider Nezavisnih Grka (ANEL) Panos Kamenos, koji je deo Sirizine vlade, "svestan ovog problema".

"Kamenos je pošten čovek i patriotski orijentisan političar. On ima određene sumnje, koje je izrazio u vladinom savetu, ali je rekao da ima poverenja u napore ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa i njegovu želju za širokim konsenzusom političkih snaga o tom pitanju, ukoliko se postigne zadovoljavajući sporazum", rekao je Cipras.

U intervjuu za Etnos, čiji je jedan deo juče objavljen, Cipras je rekao i da makedonska nacija nikada nije postojala u klasičnom antičkom periodu, kao što je to bio slučaj sa nacijama Atinjana i Spartanaca.

"Nekadašnja Makedonija je bila velika sila drevnog grčkog sveta koja se, pogotovo u periodu vladavine Aleksandra Velikog, raširila daleko izvan današnjeg geografskog regiona – Makedonije", rekao je grčki premijer, prenela je MIA.

Naveo je da su taj region od sedmog veka naseljavali, pored Grka, Bugari, Srbi, kao i Jevreji i osmanlijski Turci.

"Danas ova široka geografska regija pripada trima državama. Stoga je protivno istoriji i apsurdno da neki traže ekskluzivitet za Makedoniju, takođe što se tiče etničke identifikacije", rekao je Cipras.

Grčka blokira pokušaje Makedonije da se pridruži NATO-u i EU, tvrdeći da naziv Makedonija podrazumeva polaganje teritorijalnih prava na istoimeni severni grčki region, koji obuhvata i grad Solun.

Dok se spor ne reši, Atina je pristala da se Makedonija na međunarodnom planu naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво