Četiri strane predloga za rešenje spora između Makedonije i Grčke

Posrednik Ujedinjenih nacija, Metju Nimic objasnio je da je vladama u Skoplju i Atini dostavio dokument na četiri strane sa predlozima za rešavanje četvrt veka dugog spora o imenu Makedonije, ali da sada čelnicima tih država treba vreme da razmotre sve opcije.

"Moj lični stav je da ponuđeni predlozi ne narušavaju pitanje identiteta, već naprotiv jačaju, jačaju identitet države i naroda", rekao je Nimic skopskoj televiziji Sitel i dodao da se tokom ovog procesa uverio da Makedonija ima identitet.

Makedonija, kaže, postoji 25 godina, a imala je identitet kao deo nekadašnje Jugoslavije, kao deo Kraljevine Srbije i Otomanskog carstva.

"Atina izlazi iz ekonomske krize, sigurnije i pokušava da igra veću ulogu u regionu. U Skoplju imamo novu vladu koja izgleda posvećena rešavanju problema", kaže Nimic.

Nimic je vlade u Skoplju i Atini podsetio da u svetskim okvirima njihov spor ne predstavlja veliki problem, ali da bi dalje odugovlačelje nanelo veliku štetu Makedoniji i Grčkoj. 

Objašnjavajući svoj optimizam u pogledu rešavanja ovog spora, Nimic kaže da se čitav situacija promenila i da je vreme za rešavanje ovog pitanja, da je vreme za to bolje nego u prošlosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво