Blimel: Balkanu potrebna pristupna perspektiva

Ministar bez portfelja zadužen za evropska pitanja i koordinator za rad austrijske vlade Gernot Blimel ističe da je celokupnom Zapadnom Balkanu potrebna pristupna perspektiva i da je to deo koalicionog sporazuma, koje su potpisale obe stranke na vlasti - Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO).

Blimel je reagovao na buru koja se digla u austrijskim medijima, ali i među opozicijom zbog izjave aktuelnog vicekancelara i šefa FPO Hajnc-Kristijana Štrahea u vezi sa BiH i RS.

"Mi smo jasno izneli naš stav u vezi sa Zapadnim Balkanom. Potrebna je pristupna perspektiva za ceo Zapadni Balkan. Što se BiH tiče i tu postoji apsolutna jasnoća", podvukao je Blimel.

Povodom izjava Štrahea da je neophodno poštovati pravo na samoopredeljenje naroda u BiH, rekao je da je svaka briga preterana.

Blimel je dodao da niko ne treba da brine, dodajući da je Štrahe intervju o kojem je reč dao pre izbora i da je uz to stav Austrije prema BiH jasan, a to je da austrijska vlada insistira na državnom integritetu.

Povodom izjave odbornika iz redova omladine OVP Muamera Bećirovića da treba "ukrotiti" FPO, jer aktivno uništava spoljnopolitičke interese, Blimel je kritički konstatovao "da je zapanjujuće koliko je izjava opštinskog predstavnika OVP relevatna na saveznom nivou".

Austrijski mediji, pre svega bečki dnevnik Standard, veliku pažnju posvetili su izjavi Štrahea od prošle jeseni RTRS-u, u kojoj je ocenio da BiH nije funkcionalna i da narodi moraju dobiti pravo na samoopredeljenje, te i zbog činjenice da je potpredsednik FPO Johan Gudenus prisustvovao proslavi Dana RS, primivši orden Srpske za njega i lidera stranke.

"Mislim da je kritika preterana. Ne razumem što se digla tolika bura. RS je deo BiH i mi poštujemo suverenitet Bosne", rekao je Tanjugu Gudenus.

On je podsetio da su ranije i predstavnici bivših vlasti, to jest Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), koji su među onima koji najžustrije sada kritikuju, održavali tesne kontakte sa vlastima RS i Miloradom Dodikom.

Dodik je legitimno izabrani predsednik, a i orden je legitimno dodeljen", objasnio je Gudenus. Mi ćemo i dalje poštovati suverenitet BiH, ali istovremeno i nastaviti nasse odnose sa RS", najavio je dodajući da poslovno i privatno ima tesne kontakte sa RS.

Naime, kako podseća, njegova supruga, je iz RS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи