Širom Republike Srpske i Crne Gore plivalo se za Časni krst

Povodom praznika Bogojavljenja, obeležavanja dana kada je na reci Jordan kršten Isus Hrist, širom Republike Srpske i Crne Gore danas je održano plivanje za Časni krst.

Povodom Bogojavljenja u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služena je sveta arhijerejska liturgija i organizovana litija do mosta Patra.

Vladika banjalučki Jefrem je okupljenim vernicima uputio praznični pozdrav "Bog se javi!", te ih pozvao da učestvuju u bogojavljenskoj litiji.

Pobednik plivanja za Krst časni je Banjalučanin Mirko Ivanković (25).

Ivanković je prvi stigao do Časnog krsta od 33 učesnika Bogojavljenskog plivanja u reci Vrbas.

Vladika Jefrem je potom blagoslovio plivače, a nakon završetka plivanja zajedno sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem darivao je Ivankovića zlatnikom, dok su i ostali učesnici plivanja dobili prigodne poklone.

Radojičić je rekao da grad nastavlja tradiciju plivanja za Časni krst na Bogojavljenje, te da godinama zajednički organizuje bogojavljenske svečanosti sa Srpskom crkvenom opštinom i Eparhijom banjalučkom.

"Ova tradicija traje više od 100 godina, prekidana je u različitim vremenima u zavisnosti kada je koja država dolazila i sistem, ratovi i ostalo, ali se iznova vraćala", istakao je Radojičić.

Ivanković je rekao da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi doplivao do Časnog krsta.

Praznik Bogojavljenja u Trebinju je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Vladika Grigorije je rekao da je "veoma važno da shvatimo da niko od nas ne može da poseduje Duha Svetog, ali svako može da se osloni na njega, da mu sleduje i da ga prihvata".

Nakon litije i osvećenja vode reke Trebišnjice usledilo je tradicionalno plivanje za Časni krst u kojem je učestvovalo više od 70 Trebinjaca i Hercegovaca.

Nikola Lješković (25) prvi je doplivao do Časnog krsta.

Među učesnicima bila je i tridesetogodišnja Dragica Drapić, koja je prvi put plivala za Časni krst.

Dobitnik zlatnika za pobedu na Bogojavljenskom plivanju do Časnog krsta u reci Željeznici u Istočnom Sarajevu je Gradimir Miladinović, student prava iz Trebinja.

U svojoj kolekciji već ima tri zlatnika sa Bogojavljenskih plivanja.

Na takmičenje se prijavilo 18 odvažnih plivača, kojima je ljubav prema Bogu i pravoslavnoj tradiciji bila jača od hladnih talasa reke.

Za časni krst plivalo se danas i u Višegradu. U konkurenciji 28 takmičara iz Višegrada, Valjeva, Foče, Rogatice i Sokoca stazu drugu 33 metra prvi je preplivao Marko Milanović (19) iz Foče.

Njemu je nagradu za osvojeno prvo mesto uručio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

"Ovo je moje prvo učestvovanje na ovoj manifestaciji. Drina je bila hladna, ali smo, ipak, uspeli", rekao je Milanović, istakavši da je srećan zbog nagrade koju je osvojio, jer je danas veliki praznik Bogojavljenje, prenela je RTRS.

Tradicionalno plivanje je održano u Gradišci, Prijedoru, Novom Gradu, Derventi, Brodu, Mostaru, Foči, Brčkom.

Plivanje za Časni krst u Morači

Ivan Stamatović sa sinom Savom iz Rogama prvi je stigao do Časnog krsta u Podgorici, a plivanje je u Morači organizovala Mitropolija crnogorsko-primorska i Crkvena opština Podgorica. Krst je osveštao mitropolit Amfilohije.

Stamatovićev sin Sava ima osam godina i bio je najmlađi učesnik.

"Predivno se osećam. Ovo mi je šesta ili sedma godina otkad plivam. Nikad nisam imao neki takmičarski duh, uvek mi je bilo bitno da učestvujem, ali sad mi je još veću snagu dalo to što je moj sin ove godine plivao sa mnom i baš sam srećan što smo zajednički došli do krsta", rekao je Ivan Stamatović.

Stamatovići su nagrađeni zlatnikom sa likom Svetog Petra Cetinjskog.

Brojni vernici okupili su se danas na Sastavcima reka Morače i Ribnice, a njih oko 200 je plivalo do osveštanog krsta.

Treća do krsta je doplivala Nikolina Aćimić, jedna od malobrojnih žena koja je učestvovala u današnjoj ceremoniji, a koja već šest godina pliva za časni krst i bila prva žena koja je učestvovala u Bogojavljenskom plivanju u Podgorici.

"Meni je čast i zadovoljstvo što sam prve godine sa ovim momcima učestvovala... Posle mene, ima i drugih devojaka koje su učestvovale", rekla je Aćimićeva.

Veselin Mugoša iz Dahne, koji ima 68 godina, bio je najstariji plivač.

"Kao rođeni Podgoričanin detinjstvo sam proveo na Morači, podsetio sam se na ta vremena i drago mi je što sam skočio danas u Moraču", rekao je Mugoša, preneli su crnogorski mediji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво