Stoltenberg: Zaev je moj prijatelj i heroj

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da za Makedoniju ne postoji plan B, i da nema članstva u toj vojnoj alijansi, bez rešenja pitanja imena te države. Stoltenberg je rekao novinarima da je makedonski premijer Zoran Zaev njegov prijatelj i heroj.

Na kraju posete Skoplju i zajedničke konferencije za novinare, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima da je makedonski premijer Zoran Zaev njegov prijatelj i heroj.

Kako su preneli makedonski mediji, novinari su na samom kraju pres konferencije, zamolili Stoltenerga i Zaeva da se ponovo rukuju, što su oni i učinili, a generalni sekretar Alijanse obratio se makedonskom pemijeru rečima: "Dobar prijatelj. On je moj heroj".

Inače, generalni sekretar NATO na kraju posete Skoplju poručio je da za Makedoniju ne postoji plan B, te da nema članstva u toj vojnoj alijansi, bez rešenja pitanja imena te države.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa premijerom Zoranom Zaevom, Stoltenberg je još jednom isključio mogućnost da se Makedonija pridruži Alijansi bez rešenja problema sa Grčkom u vezi imena.

"Da budemo iskreni, nema plana B, bez rešenja imena nema članstva u NATO", jasan je bio Stoltenberg istakavši da nema drugog načina da se Makedonija pridruži NATO-u.

"Nema drugog načina da se pridružite NATO-u bez rešenja o imenu. NATO će uputiti poziv za članstvo kada se pronađe rešenje za taj problem sa Grčko, te zato podržavamo pronalaženje međusobno prihvatljivog rešenja i pozdravljamo volju da se do tog rešenja dođe", kazao je Stoltenberg, preneli su makedonski mediji.

Stoltenberg je rekao da NATO treba da bude iskren prema Makedoniji.

"Važno je biti ambiciozan i napredovati, ali istovremeno moramo biti realni i priznati da je NATO organizacija zasnovana na konsenzusu i, ako ne postoji saglasnost jednog člana, ne postoji odluka Alijanse. Zato je pogrešno očekivati da možete ući u NATO bez rešenja imena", precizan je bio Stoltenberg.

Zaev je ocenio da je poseta generalnog sekretara ključna za podsticaj i podršku očekivanjima da će 2018. biti važna godina za Makedoniju i region.

"Makedonija, uz podršku strateških partnera, davno stvorila uslove za članstvo u EU i NATO još 2008, ali su se, nažalost, odmah nakon toga dogodili kontraproduktivni procesi koji su izazvali najgoru političku krizu nakon sticanja nezavisnosti", rekao je Zaev.

Ali, istakao je, građani su potom odlučili da izgrade snažnu demokratiju i dobro upravljanje. 

"Potvrdili smo veru u evroatlantske integracije i uvereni smo da naša zemlja zaslužuje evroatlantsku perspektivu. Ozbiljna većina građana želi članstvo u EU i NATO-u ", rekao je Zaev.

On je takođe rekao da vlada stvara uslove za izgradnju nacionalnog konsenzusa sa predsednikom države i opozicijom i da smatra da stvari dobijaju dobar zamah za poslednji zajednički korak napred sa Grčkom u rešenju dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво