Spor Grčke i Makedonije, rešenje na vidiku

Posle 27 godina neuspešnih pokušaja da se reši spor oko imena Makedonije, posrednik Ujedinjenih nacija u razgovorima između Skoplja i Atine, Metju Nimic je optimista da je rešenje na vidiku.

"Gajim veliku nadu da se ovaj proces kreće u pozitivnom smeru. Predstavio sam nekoliko sugestija vezanih za rešavanje spora. Nije realno da se očekuje rešenje koje ne bi sadržalo termin Makedonija", rekao je Nimic u Njujorku posle susreta sa pregovaračima iz Atine i Skoplja.

Predstavnici Makedonije i Grčke, Vasko Naumovski i Ademantios Vasilakis nisu davali izjave posle sastanka.

Opšta atmosfera oko pregovora Atine i Skoplja čini se najpozitivnijom za poslednjih 27 godina, koliko traje ovaj spor, koji je tokom devedesetih eskalirao u kratkotrajan ekonomski sukob.

Nimic je rekao i da je u proteklih četvrt veka mnogo ljudi pokušaavalo da reši ovaj problem, pa je, stoga, nerealno i očekivati neka sasvim nova rešenja.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво