Veto Ivanova na zakon o jezicima

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je da potpiše zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji, javljaju skopski mediji. Ivanov je, obrazlažući odluku, rekao da se zakon kosi sa Ustavom. Taj akt će se ponovo naći pred poslanicima Sobranja.

"Umesto u duhu dijaloga i zajedničkog života u cilju izgradnje multietničkog društva putem pravednih i opšteprihvaćenih zakona, doneli smo nepravedan i represivan zakon koji favorizuje albanski jezik", rekao je Ivanov obrazlažući odluku da zakon o jezicima vrati u Sobranje.

Ivanov je, takođe, naveo da je sprovođenje tog zakona preskupo, kao i da postoji opasnost da se otvori pitanje promene Ustava i ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet Makedonije.

"Pozivam poslanike u Sobranju da pažljivo prouče moje zamerke", rekao je Ivanov.

Sobranje je pre nedelju dana, sa 69 glasova "za", potvrdilo zakon o upotrebi albanskog kao drugog zvaničnog jezika, što je bio jedan od ključnih zahteva albanskih političkih stranaka u Makedoniji.

Suštinski, makedonski parlament je tim aktom "proširio" je upotrebu albanskog jezika u Makedoniji na čitavu teritoriju države i sve institucije, pošto je prethodno upotreba albanskog jezika bila ograničena na lokalnu samoupravu.

Nijedan od poslanika nije glasao protiv tog zakona, ali u skupštinskoj sali nisu bili prisutni poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji sednice parlamenta bojkotuju zbog hapšenja nekolicine zvaničnike te stranke.

VMRO-DPMNE je odmah oštro protestovao, tvrdeći da je novi zakon "protivustavan", kao i da "produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice".

Pošto je Ivanov odbacio taj zakon, čitava procedura se vraća u Sobranje i za njegovo usvajanje će biti potrebna dvotrećinska podrška poslanika, uključujući i izvestan broj glasova VMRO-DPMNE.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво