Grabar Kitarović u Sarajevu

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je doputovala u trodnevnu posetu BiH, sastala se po dolasku sa članovima Predsedništva te države, a nakon toga poručila da zvanični Zagreb potpuno podržava ravnoravnost Hrvata u BiH napretku ka EU.

Nakon sastanka, održana je konferencija za novinare na kojoj je hrvatski član Predsedništva BiH, Dragan Čović, rekao da je primarni spoljno-politički prioritet BiH ostaju evroatlantske integracije.

Zahvalivši hrvatskoj predsednici, Čović je rekao da primarni spoljnopolitički prioritet BiH ostaju evroatlantske integracije, te zahvalio hrvatskoj predsednici na svemu što je, kako je rekao, do sada učinila za BiH na tom polju.

Čović je pozvao hrvatsku predsednicu da Hrvatska iskoristi svoj položaj u Evropskoj uniji kako bi promovisala BiH da je realno da ta zemlja dobije kandidatski status ove godine, a ne da to, kako je rekao, bude neka daleka budućnost. Napomenuo je da se BiH nalazi u predizbornoj kampanji, ali da je cilj jasan.

Prioritet je, kazao je, i jačanje privrednih odnosa, izgradnja svih oblika infrastrukture kako bi mladi prepoznali mogućnost investiranja u BiH, a da ne odlaze u svet.

Iako je u BiH izborna godina, Čović je rekao da se raditi na jačanju reformskih aktivnosti, preneli su mediji u BiH.

Najavio je i rešavanje pitanja budžeta za narednu fiskalnu godinu na svim nivoima i istakao da unutrašnje odnose u BiH stranke moraju da rešavaju same, ali da u Hrvatskoj BiH ima partnera.

Kitarovićeva, čiji je dolazak propraćen protestima, zahvalila je na dočeku i istakla da je u BiH došla kao prijatelj i da Hrvatska drži do BiH.

Ona je zahvalila na, kako je rekla, srdačnom dočeku i otvorenom razgovoru sa članovima Predsedništva BiH.

U Sarajevo, kazala je, došla kao prijatelj, kao predsednica Hrvatske, jedne od najbližih suseda.

"Drago mi je što sam danas u Sarajevu da pružim podršku kao prijatelj BiH, koji ovoj državi ne želi ništa drugo nego samo dobro ka napretku ka EU I NATO savezu", zaključila je Kitarović.

Naglasila je da je neophodno poštovanje jednakopravnosti svih naroda u BiH.

"BiH je domovina i hrvatskog naroda. Nažalost, često se u BiH posmatraju stvari kao da su dobitak za jedan narod, a gubitak za drugi. To uopšte nije tako i to tako ne treba doživljavati. Hrvati u BiH žele samo mir i ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima. Oni nisu i neće biti nacionalna manjina u ovoj državi. Potpunom ravnopravnošću Hrvata dajemo punu podršku BiH napretku ka EU", rekla je Kitarovićeva.

Protesti ispred Ambasade Hrvatske 

Poželela je da nakon jesenjih izbora BiH ne završi u paralizi kao što je to slučaj sa Mostarom, već da je neophodno funkcionisanje svih institucija.

Grabar-Kitarović je stigla jutros u Sarajevo, iako je njen dolazak ranije bio najavljen za sinoć, a svečani doček uz vojne počasti upriličen je ispred zgrade Predsedništva BiH.

Istovremeno, kako je bilo i najavljeno, ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu održani su protesti pod sloganom "NE tuđmanizaciji BiH i STOP 'ruskoj čizmi' u BiH 22 godine posle Dejtona" zbog dolaska hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Protest je organizirao Bošnjački pokret za ravnopravnost, a okupljeni članovi, njih dvadesetak, nosili su transparente sa porukama "BiH ne treba tutora turskih, ni hrvatskih, ni srpskih", "Hoćemo ista prava za Bošnjake u Hrvatskoj i Hrvate u BiH"...

Jedan od transparenata je i "BiH u EU i NATO" kao i "Kitarovićko osudi hrvatski zločinački poduhvat i agresiju na BiH ".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара