Cerar: Hrvatska i dalje odbija sprovođenje arbitražne odluke

Slovenački premijer Miro Cerar odbacio je navode hrvatskih medija prema kojima je dan uoči svoje nedavne posete Zagrebu odustao od Nacrta protokola o rešenju graničnog pitanja i poručio da će Slovenija istrajati na sprovođenju arbitražne presude o granici sa Hrvatskom, koju Zagreb ne priznaje.

Miro Cerar kaže da su neistiniti navodi zagrebačkog Večernjeg lista o tome da je dogovor sa Hrvatskom postignut.

"Navodi Večernjeg lista o dogovoru s Hrvatskom potpuno su neistiniti. Slovenija se u proteklom šestomesečnom razdoblju za pripremu provedbe jako trudila za dijalog. Na žalost, Hrvatska još uvek odbija sprovođenje arbitražne odluke, i to uprkos tome što je to njena međunarodnopravna obveza", oglasio se Cerar najpre na Tviteru.

Kasnije je za medije dodatno pojasnio da su tvrdnje iz hrvatskih medija "obmanjujuće i neistinite" i da s Hrvatskom "ni na jednom nivou" nije postignut dogovor o rešenju granice nego da se radilo o dijalogu da se primeni arbitraža, na čemu Slovenija i dalje istrajava.

"Sve ovo vreme bio sam privržen dijalogu s Hrvatskom koji bi vodio u sprovođenje arbitražne odluke i toga sam se držao", rekao je Cerar nakon susreta sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom koji boravi u posetu Sloveniji.

Cerar je precizirao da je dijalog vođen u međuvremenu sa Hrvatskom na dva nivo, političkom između hrvatskog premijera i njega i na nivou stručnjaka.

"Nikad nije došlo do toga da bi se o bilo čemu dogovorili, ništa nije bilo dogovoreno", kazao je slovenački premijer.

Večernji list u sredu tvrdi kako je na stručnoj razini prije Cerarova dolaska u Zagreb bio usklađen neformalni dokument, jedna vrst protokola za granično rešenje s kojim se uglavnom slagala i slovenska strana, ali da je Cerar od tog rešenja odustao neposredno pred dolazak u Zagreb, nakon što ga je jedan od koalicionih partnera upozorio da ništa ne potpisuje, te da se premijer zbog toga predomislio.

Cerarov ministar spoljnih poslova je nešto drugačije prokomentarisao pisanje Večernjeg lista.

"Da, odvijala se tiha diplomatija, ali za tihu diplomatiju treba imati verodostojnog partnera. S Hrvatskom nije moguće voditi tihu diplomatiju, što se pokazalo i u ovom slučaju", kazao je Erjavec, preneo je Jutarnji list.

Erjavec je dodao da će o tome da je hrvatski tiražni list objavio o čemu su dve strane poverljivo razgovarale obavestiti i Evropsku komisiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво