Nazire li se svetlo na kraju grčko–makedonskog tunela?

Novi pomak u rešavanju pitanja imena Makedonije. Makedonija i Grčka formiraće radne grupe, predvođene ministrima spoljnih poslova, kako bi razgovarale o tom sporu. A nova runda pregovora sa posrednikom UN trebalo bi da bude 17. januara u Njujorku. Koje su opcije moguće i kakav je put do kompromisa?

Makedonsko pitanje koje koren vuče iz 19. veka, a 25 godina okosnicu problema čini ime, moglo bi da dobije odgovor u narednim mesecima.

"Ohrabrili smo medijatora da izađe sa početnim okvirom i mi ćemo na nivou ministara brzo po dobijanju toga, pregovarati, formiraćemo pregovaračke timove. Važno je da smo se sa kolegom Nikosom i ministrom Kocijasom rastali sa uverenjem da ima volje na obe strane", ističe ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov. 

Grčki premijer Aleksis Cipras poručuje da je prozor za rešenje ovog pitanja otvoren, ukoliko se pokaže da su stavovi makedonskog suseda iskreni.

Do rešenja, spekuliše se o mogućim imenima sa geografskom odrednicom – Gornja, Vardarska, ali i Nova Makedonija.

"Zašto je Nova Makedonija najlošije rešenje? Zato što potvrđuje sve spekulacije da su nas izmislili Tito i Kominterna i da postojimo od 1944. Ako smo mi novomakedonci, šta su naši roditelji, šta je moj deda koji je rođen pre 150 godina, šta je on ako nije Makedonac?!", navodi analitičar iz Skoplja Risto Nikovski.

Analitičar Nano Ružin ističe da će uvek biti nezadovoljnih.

"Bitno je da se nađe rešenje, da Makedonija sačuva indentitet ali i da omogući sebi ulazak u NATO i da počnu pregovori sa EU", napominje Ružin. 

A baš zbog grčkog veta, svojevremeno nije mogla u NATO. Ime Makedonija, Grčka ne prihvata, jer za nju simbolizuje pretenzije prema njenoj istoimenoj oblasti. Zato je u Ujedinjene nacije ušla kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

"Izvesno je da je došlo do približavnja sa Atinom, ali čini mi se da vlast u Makedoniji ponavlja iste greške kao i prethodna, vode se tajni pregovori i ne pita se narod", smatra urednik spoljne rubrike Srpske ekonomije Mitko Arnaudov. 

Saglasnost za promenu naziva vlast će morati da potraži od građana na referendumu. Za ustavne izmene biće potrebna dvotrećinska podrška, tj. i podrška opozicije.  

A rešenje bi, prema očekivanjima makedonskog premijera, moglo da se nađe u prvih šest meseci godine. Za to vreme Bugarska koja predsedava Uniji, iako ju je priznala pod ustavnim imenom, tu državu će zvati Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 14:12)
anonymous [neregistrovani]

Identitet

Makedonci se plaše da će gubitkom naziva svoje države izgubiti identitet i istorijsko poreklo. Kakav Aleksandar Makedonski? Njegovo poreklo je istorijski sumnjivo, neispitano a sigurno je da je najmanje bio Makedonac. Grk verovatno, a neke revizionisticke istorije ga cak nazivaju Srbinom. Niko ne voli da bude tikva bez korena. Umesto toga bi mogli da se prisajedine sa Srbijom jer itekako imaju srpsko poreklo. Bez obzira na jezičke razlike, mi smo isti narod. Nek Grcima prepuste sve što je grčko, a nek se prihvate svojih ljudi i naše zajedničke istorije.

(subota, 13. jan 2018, 14:29)
Ivan [neregistrovani]

Komedija

Volim trenutni makedonski narod, zato mi ih je i žao što se pate zbog nekog politički izmišljenog identiteta. Kada odem u Skoplje živ ne mogu da se načudim koliko veličaju grke poput Aleksandra Makedonskog i ostalih a grke ne mogu da smisle.

(subota, 13. jan 2018, 10:49)
anonymous [neregistrovani]

БЈРМ-овцима

"Шта је мој деда који је рођен пре 150 година, шта је он ако није Македонац?!"

- Србин или Бугарин!