Oproštaj od Predraga Lucića

Ugledni novinar, jedan od osnivača Feral Tribjuna, pisac i reditelj Predrag Lucić sahranjen je u Splitu, gde je na groblju Lovrinac ispraćen uz pesmu "Always look on the bright side of life", Montija Pajtona.

Kako javlja Indeks, hiljade ljudi iz svih krajeva Hrvatske stigli su u Split na poslednji ispraćaj Predraga Lucića, koji je preminuo 10. januara u 53. godini.

Uz porodicu i prijatelje, prisustvovali su kolege i poštovaoci, među njima glumac Rade Šerbedžija, predsednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac.

U oproštajnom govoru novinar i uz Lucića jedan od osnivača Feral tribjuna, Boris Dežulović rekao je da je siromašan jezik koji nema reči da bi opisao Lucića.

"Siromašan je jezik koji za tebe nema reči. Zato što si prevelik i 'predrag' za jedan ljudski život. U jeziku u kojemu živimo nema imenice za 'našega tebe'", rekao je Dežulović.

"Nazvali bismo te najboljim prijateljem, ali ti nisi samo više od toga, ti si naprosto nešto drugo. Nazvali bismo te rođenim bratom, ali ti nisi samo više od toga, ti si jednostavno nešto drugo. Nazvali bismo te još kojekako drugačije, ali nije za ovu priliku nazivati te bilo kako. Ti si nešto neizrecivo", istakao je Dežulović.

"Otišao si prerano... S tobom je teško, bez tebe preteško. Mesecima si nas pripremao na ovo, ali ipak nije lako", oprostio se od od prijatelja u suzama Boris Dežulović.

Stari most u Mostaru osvetljen je likom Predraga Lucića. Predrag Lucić je rođen 1964. u Splitu, gde je umro posle teške bolesti.

Jedan je od osnivača i kreatora Feral tribjuna, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku.

Bio je dugogodišnji kolumnista Radija Slobodna Evropa, a od leta 2009. u riječkom Novom listu pisao je dnevnu kolumnu pod naslovom "Trafika".

Objavio je "Greatest shits - antologiju savremene hrvatske gluposti", u koautorstvu s Borisom Dežulovićem 1998. godine, "Haiku, haiku, jebem ti maiku" 2003, knjigu lirike "Ljubavnici iz Verone" 2007, čitanke "San Cu na prozorčiću" 2009. godine, "Bezgaća povijesne zbiljnosti" 2010, i "Gusle u magli" 2013. godine.

Od 2007. zajedno je sa Borisom Dežulovićem nastupao u pesničkom kabareu "Melodije Bljeska i Oluje".

Nagradu "Judita" Splitskog leta, za umetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu, dobio je prošle godine za dramu "Aziz".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво