Hrvatska predsednica sa zvaničnicima BiH 17. i 19. januara u Sarajevu

Programom posete Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini planirana je ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti, susret sa članovima Predsedništva BiH i konferencija za novinare u Sarajevu.

Predsednica Hrvatske  Kolinda Grabar Kitarović najavila je zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini od 17. do 19. januara, saopšteno je sa Pantovčaka. 

Programom posete planirana je ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti, susret sa članovima Predsedništva BiH i konferencija za novinare u Sarajevu.

Portal Dnevnik.ba nezvanično saznaje da će Kitarović posetiti centralnu Bosnu, tačnije, Hrvatsku bolnicu "Dr fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj u Travniku i franjevački samostan sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori.

Ova poseta Kitarovićeve BiH dolazi nakon njenog susreta sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je u, hrvatskim i medijima u BiH, ocenjen neuspešnim budući da je turski predsednik odbio da izvrši pritisak na Bošnjake u vezi sa izmenama izbornog zakonodavstva.

Bošnjačke stranke osudile su pokušaj hrvatske predsednice da utiče na turskog predsednika Erdogana, a predsednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, koji je poznat po oštrim kritikama Stranke demokratske akcije ali i turskih vlasti, izjavio je da se slaže sa turskim predsednikom, koji je predsednici Kitarović rekao da je pitanje izbornog zakonodavstva unutrašnje pitanje BiH.

Radončić smatra da je pokušaj Kitarović da se uplete u unutrašnja pitanja BiH preko turskog predsednika uvredljivo za Bošnjake.

Delu bosanskih medija nije jasno, kako su naveli, zašto je hrvatska predsednica mislila da će Erdogan to učiniti na njen zahtev, ali da se ipak, može naslutiti zašto se Kitarović odlučila na medijsku operaciju u kojoj sebe predstavlja kao "veliku promoterku prava bosanskohercegovačkih Hrvata na dvoru turskog sultana, nakon koje joj ostaje mogućnost da se hvali time što je pokušala".

Nakon posete Kitarović oglasio se i Bakir Izetbegović koji je obelodanio da ga je u sred razgovora sa hrvatskom predsednicom Erdogan pozvao telefonom.

"Iznenadio sam se. Erdogan me je nazvao i rekao da se nalazi sa gospođom Kitarović i pitao da li smo za trilateralu na ministarskom, pa predsedničkom nivou. Zašto ne? Uvek vredi razgovarati. Ali sumnjam da se tako može naći rešenje za problem koji traje deset godina. Erdogan je kazao da želi da imamo bolje odnose sa Hrvatskom, razgovaraćemo, zašto ne", rekao je Izetbegović.

Potvrdivši na taj način da je bošnjački lider u zaista prisnim odnosima sa šefom turske države, Izetbegović istovremeno izrazio nezadovoljstvo izjavama Kitarovićeve.

"Ja nisam video iz izjava šta je tražila. Poslao sam poruke Erdoganu šta je za nas prihvatljivo, naravno da nije prihvatljivo mešanje u unutrašnje poslove BiH. Čuo sam jedan komentar da će Izetbegović prihvatiti sve što Erdogan bude tražio. Ja mislim da je obrnuto, da je on prihvatio sve što sam ja tražio od njega. I on na taj način ispunjava obećanje da će pomoći. Na to se obavezao i do sada je učinio sve što smo tražili", rekao je Izetbegović.

O poseti hrvatske predsednice Turskoj

Poseta Kitarovićeve Turskoj kritikovana je i u Hrvatskoj.

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da se Hrvatska ranijih godina znala nasukati mešanjem u unutrašnja pitanja BiH te da razgovori u Turskoj "o unutrašnjem zakonodavstvu BiH nemaju nikakvih izgleda".

"Neće se to dogoditi, to je potpuna "naiva", to se mora provesti u BiH između svih strana", rekao je Josipović.

Analitičari u Hrvatskoj saglasni su u oceni da je poseta Kitarović Turskoj i susret sa turskim predsednikom Erdoganom bio neuspeh, jer nije uspela u nameri koju je najavljivala na sva zvona.

Politički analitičar i bivši hrvatski ambasador u Rusiji Božo Kovačević izjavio je tim povodom da se moglo i očekivati da od posete ne bude nikakvih rezultata.

Politički analitičar Žarko Puhovski je rekao da je hrvatska predsednica što se izbornog zakona u BiH tiče potpuno u pravu jer je on duboko diskriminatorski, ali smatra da je sve to izvedeno na traljav način koji će se, zapravo, obiti o glavu ne samo predsednici, već upravo hrvatskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се