Crnadak: RS dovedena u ravan sa regionom sumnjivog značaja

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je poseta delegacije samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije, predvođena njenim predsednikom Anatolijem Bibilovim, nanela štetu Republici Srpskoj, kao i da je to ministarstvo u odgovoru na protestnu notu Gruzije napisalo da nisu bili ni obavešteni, niti su učestvovali u organizaciji te posete.

Igor Crnadak je na konferenciji za novinare rekao da podržava međunarodne aktivnosti RS, ali da je poseta Južne Osetije nanela ogromnu štetu RS na međunarodnom planu.

"To je devalviranje značaja, statusa i međunarodnog položaja RS. U istu ravan stavljena je RS, koju podržavaju i koju su priznale sve zemlje UN i jedan region sumnjivog međunarodnog položaja, veličine Prnjavora. To je nešto što ne treba RS", rekao je Crnadak na konfrenciji za novinare, prenosi Fena.

Istovremeno, Crnadak se upitao zašto u RS nije bio predsednik Lombardije, Katalonije, Bavarske, moćnih regija u snažnim zemljama.

Delegacija Južne Osetije boravila je u Banjaluci 9. januara na Dan RS, zbog čega je Gruzija uputila diplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

"Nije interes RS da ulazi u sukob sa SAD"

Igor Crnadak je ocenio da nije interes naroda i institucija Republike Srpske da ulazi u konflikt sa SAD "samo zbog nezadovoljstva jednog čoveka".

Crnadak je tako prokomentarisao pisanje pojedinih medija da bi Hojt Brajan Ji, koji završava mandat na položaju zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za centralnu i južnu Evropu, mogao biti novi ambasador SAD u BiH, a sa kojim otvoreno neslaganje iskazuje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"U potpunosti delim stav koji je po pitanju ovog američkog diplomate izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Radi se o profesionalnom diplomati, koji govori u ime Stejt departmenta i predstavlja Vašington u regionu i u tom smislu ja ga poštujem", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare, prenosi Fena.

Kako je rekao, Ji podržava Dejtonski sporazum, poštuje i RS i ne vidi nijedan razlog zašto jedan takav diplomata ne bi bio dobrodošao i u Banjuluku i bilo gde u BiH. 

Dodik je nedavno izjavio da je sasvim nebitno gde će Ji biti ambasador, jer je on prošlost, a politika garniture kojoj pripada je neprijateljska prema RS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи