Plenković u februaru Junkeru "stavlja na sto" sve o susedima

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je da će narednog meseca predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru i svim njegovim poverenicima objasniti hrvatske stavove i pristup u rešavanju graničnog spora sa Slovenijom u okviru "svih relevantnih pitanja koja su bitna za Hrvatsku u odnosima sa susedima".

"Sredinom februara u dogovoru sa predsednikom Evropske komisije Junkerom imam dogovoren poseban sastanak sa njim i celim kolegijumom Komisije, gde ćemo staviti na sto sva relevantna pitanja koja su bitna za Hrvatsku u odnosu na naše članstvo u EU, pa i odnosima sa susedima", kazao je Plenković, prenosi Hina.

Navodi se da je Plenković dodao da će na toj sednici Evropske komisije "još jednom imati priliku da rastumači hrvatske stavove i pristup rešavanju graničnog spora sa Slovenijom".

Hina podseća da je sa Junkerom pre nekoliko dana razgovarao i slovenački predsednik Borut Pahor.

Navodi se da je Plenković u uvodnom delu današnje sednice Vlade još jednom istakao da su hrvatske pozicije o graničnom sporu jasne i "čvrsto su komunicirane svim partnerima, pa i Sloveniji".

"Ostajemo pri poziciji koja teži pronalaženju dogovornog rešenja za pitanje granice. Te poruke smo komunicirali našim partnerima u EU", rekao je Plenković.

On je kazao i da je "Hrvatska svim svojim potezima pokazala i visoku odgovornost i suzdržanost i čvrsto zastupanje hrvatskih interesa uz istovremeno uvažavanje dobrosusedskih odnosa i izbegavanje bilo kakvih jednostranih poteza koji mogu dovesti do incidenata".

Plenković je naveo i da je komunikacija sa ribarima u Savudrijskoj vali (Piranskom zalivu) jako dobra i da njihovi komentari "daju za pravo da je (hrvatska) država pristupila odgovorno na najbolji način".

Ljubljanski list Delo objavio je juče da će predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvati do kraja januara u Brisel na razgovore premijere Slovenije i Hrvatske, Miru Cerara i Andreja Plenkovića.

Vodeći slovenački dnevnik piše da se Junker uključio u rešavanje arbitražnog spora između Slovenije i Hrvatske, pošto je zvanični Zagreb odbacio ranije predloženu predsedničku misiju potpredsednika Komisije Fransa Timermansa, sa kojim Hrvatska nije želela da razgovara.

List piše, pozivajući se na izvore, da je to u Komisiji izazvalo nezadovoljstvo.

Slovenački predsednik Pahor boravio je u utorak u Briselu i zatražio da EU zatraži sastanak dvojice premijera, koji bi se dogodio uz posredovanje Unije.

Pahor je novinarima rekao da je sagovornike u Briselu opomenuo da Hrvatska neprihvatanjem sprovođenja arbitražne odluke zapravo krši pristupni ugovor s Evropskom unijom i pravo Unije, što bi moglo biti osnov za eventualnu tužbu protiv Hrvatske.

Slovenija ne odustaje od primene arbitražne presude i smatra da je i Hrvatska u obavezi da je poštuje.

Ukoliko, međutim, Hrvatska odbije da primeni arbitražni sporazum, Slovenija nema izbor i u tom slučaju bi Evropskoj komisiji uputila pismo, što bio uvod u moguće pokretanje postupka pred sudom EU u Luksemburgu.

Prema predviđenoj proceduri, Komisija ima obavezu da na takvo pismo odgovori u roku od tri meseca.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jan 2018, 16:48)
Darko [neregistrovani]

Komentar !

Borimo se za komad zemlje ili mora a vecina mladih se zeli na bilo koji nacin iseliti sa balkana ! Na neki nacin kod nas je sve naopako ! 

(četvrtak, 11. jan 2018, 16:26)
anonymous [neregistrovani]

Malo morgen ,

Hrvatima nista neodgovara,misle ako su u EU pa mogu da rade sta Im padne na um,e pa Malo sutra gospodo...

(četvrtak, 11. jan 2018, 12:50)
anonymous [neregistrovani]

Kao i inače

Hrvatska će predočiti da je ceo Balkan njezin,pocev od tršćanskog zaljeva pa do Zemuna i Drine,a vi koji niste u EU morate se tom podrediti.