Zemljotres jačine 5,3 jedinice Rihtera na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije

Jak zemljotres, magnitude 5,3 jedinice Rihterove skale, zabeležen je na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije, a osetio se i do Beograda, rečeno je "Tanjugu" u Seizmološkom zavodu. Oštećeno je oko 70 objekata, a desetak porodica je iseljeno. Zemljotres nije izazvao štetu u Srbiji.

Epicentar zemljotresa, koji se desio u 11.46, bio je na teritoriji Crne Gore. Potres se osetio i u jugozapadnoj Srbiji. Prema Seizmološkom zavodu, na području Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, zemljotres nije izazvao nikakve štete.

Na starijim kućama u Plavu su popucale fasade i dimnjaci, a za desetak porodica se traži alternativni smeštaj, javlja RTCG.

Stanovnici opštine Plav ističu da ne pamte veći zemljotres. 

Iz MUP-a je saopšteno da predstavnici Direktorata za vanredne situacije i Uprave policije deluju na terenu u više opština na severu zemlje da bi zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava prikupili informacije o eventualnoj šteti koju je prouzrokovao zemljotres.

"Za sada nema informacija o tome da je zemljotres prouzrokovao ljudske gubitke", saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

Nema informacija ni o eventualnoj šteti u Albaniji.

Crnogorski premijer Duško Marković je pozvao lokalne i državne službe da pojačaju svoju aktivnost i pomognu građanima.

"Vlada i ja kao predsednik, bićemo uz građane Plava, Gusinja, Andrijevice i Berana, i pomoći u saniranju posledica zemljotresa koji je teže pogodio ove opštine", istakao je Marković. 

Načelnik Službe zaštite i spasavanja u Plavu Mirza Medunjanin rekao je da je Opštinski tim za vanredne situacije održao sastanak, navodeći da nema životno ugroženih građana.

"Najviše poziva smo dobili zbog pričinjene štete. Oštećeno je dosta fasada i krovova, pogotovo na starijim kućama", naveo je Medunjanin.

Operativa Direkcije za saobraćaj otklonila je odron sa puta na lokaciji Sućeska, između Andrijevice i Plava.

"Poručujemo građanima da nema razloga za paniku i da su svi raspoloživi resursi Direktorata za vanredne situacije i ostalih subjekata sistema zaštite i spasavanja na raspolaganju, a ukoliko se za to ukaže potreba, oni će biti angažovani u meri i kapacitetu koji zahteva stanje na terenu", saopštio je MUP.

I u Beranama su na terenu pripadnici Službe zaštite i spasavanja i uklanjaju materijal koji je otpao sa krovova starijih zgrada.

Načelnik ove službe Tiho Bogavac rekao je portalu Vijesti da su oštećenja unutar stanova zabeležena u starijim zgradama, a da su dimnjaci na nekim zgradama potpuno uništeni.

Zemljotres jačine 5,2 jedinice Rihterove skale pogodio je danas Crnu Goru. Zemljotres se dogodio u 11.46, sa epicentrom u blizini Plava, objavljeno je na sajtu Seizmološkog zavoda Crne Gore.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od pet kilometara, prenela je Radio-televizija Crne Gore.

Zemljotres je izazvao paniku u Plavu, Gusinju, Andrijevici, Beranama, Podgorici i drugim gradovima, prenose Vijesti.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво