Erjavec: Nismo imali potvrđenu granicu sa Hrvatskom 1991.

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec navodi da Slovenija i Hrvatska 1991. nisu imale potvrđenu granicu i da je ona potvrđena tek arbitražnim rešenjem čijoj se jednostranoj implementaciji Hrvatska protivi.

"Hrvatska ministarka obmanjuje javnost kad tvrdi da je granica potvrđena 1991. Nikad nije bila potvrđena i baš zato smo išli u arbitražu", rekao je Erjavec, reagujući na jučerašnju izjavu ministarke za spoljne i evropske poslove Marije Pejčinović Burić, prenosi Hina.

Pojašnjavajući hrvatsku poziciju oko graničnog problema sa Slovenijom i najava slovenačkih vlasti da će novčano kažnjavati hrvatske ribare koji budu lovili u delu Piranskog zaliva, koji Slovenija smatra svojim akvatorijem, Pejčinović Burićeva je Ljubljanu pozvala na dijalog, rekavši da je to jedini način da se to otvoreno pitanje reši.

"Hrvatska teritorija je ista onakva kakva je bila 1991. Granična crta je ona crta koja je utvrđena 1991. godine i prema tome na terenu se ništa nije dogodilo", navela je Pejčinović Burićeva.

Erjavec je reagovao tvrdnjom da to nije tačno i da je reč o obmanjivanju javnosti, te da se u pregovore o granici, a onda i u arbitražu sa slovenačke strane ušlo iz pozicije da granica 1991. nije bila utvrđena.

Pri tome, Erjavec se pozvao na pismo iz 1993. godine koje je ondašnjem slovenačkom premijeru Janezu Drnovšeku uputio tadašnji hrvatski premijer Nikica Valentić, u vezi sa graničnim prelazom Plovanija.

Valentić je u pismu Drnovšeku zatražio razumevanje za gradnju tog za turističku sezonu u Istri važnog prelaza, te Drnovšeku garantovao da gradnja prelaza u načelu ne prejudicira granična pitanja, što je Drnovšek u načelu prihvatio, navodi Hina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво