Predsednica Hrvatske prvi strani gost u Sarajevu ove godine

Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsednica, prvi je državni zvaničnik koji će u ovoj godini posetiti Bosnu i Hercegovinu, 17. i 18. januara.

Ova poseta biće višestruko zanimljiva za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvatsku, posebno nakon dešavanja koja su obeležila kraj 2017, odnosno nakon što je u Hagu potvrđena presuda šestorci Hrvata, bivših zvaničnika samoproglašene "Herceg-Bosne" za ratne zločine počinjene u delu BiH.

Ta presuda, analizira Radio Sarajevo, sa stanovišta posete hrvatske predsednice, posebno je važna jer je njome potvrđeno da je u udruženom zločinačkom poduhvatu na području BiH, zajedno sa čelnicima "Herceg-Bosne", učestvovao tadašnji vojni i politički vrh Hrvatske.

Sa druge strane, poznato je na koji način i koliko često je predsednica Grabar Kitarović komentarisala dešavanja u Bosni i Hercegovini, često je to uticalo na unutrašnje političke prilike zbog čega je njena poseta na početku 2018. godine, koja je u BiH i izborna godina, izuzetno značajna.

Tokom dva dana boravka u Sarajevu, Kitarovićeva bi trebalo da se sastane sa članovima Predsedništva BiH, ali tek nakon što je pri nedavnoj poseti Rusiji sa Vladimirom Putinom razgovarala o prilikama u BiH, zatim nakon što je početkom decembra 2017. godine u Savetu bezbednosti UN odbacila kolektivnu krivicu hrvatskog naroda za zločine u BiH, istakavši da Hrvatska nije kriva, nego da se ta država samo branila, te nakon brojnih komentara o Haškoj šestorci.

U svetlu ove posete posebno je bila zanimljiva jedna od njenih poslednjih izjava u 2017. godini, kada je navela da je "neprihvatljivo nametanje kolektivne krivice Hrvatima u BiH", te da su Hrvati konstitutivan narod u BiH i da ih "niko neće svoditi na manjinu".

Ovom izjavom, otprilike, pretpostavljen je i put razgovora tokom posete BiH gde će Hrvatska predsednica verovatno sa liderima hrvatskog naroda razgovarati o što boljem pozicioniranju na trenutnoj politickoj sceni, neposredno pre izbora u BiH na svim nivoima.

U analizi se navodi da će posebno biti zanimljiv njen razgovor sa predsedavajućim Predsedništva BiH i liderom Hrvata u BiH Draganom Čovićem, koji je presudu čelnicima "Herceg-Bosne" u svojim izjavama prvi protumačio kao presudu celom hrvatskom narodu, te će verovatno biti razgovora i o načinu odbacivanja odgovornosti Hrvatske za udruženi zločinački poduhvat u BiH.

Nakon presude Haškoj šestorci, podseća se, širom Hercegovine, ali i Hrvatske, pojavili su se brojni znaci veličanja osuđenih ratnih zločinaca, a sama Grabar Kitarovićeva za svog pomoćnika krajem 2017. godine imenovala je Vladu Galića, navodnog špijuna koji je štitio osobe osumnjičene za ratne zločine tokom "devedesetih godina na tlu Hrvatske i BiH.

Sve to, uz brojne komentare i prećutane kritike, recimo na rukovodstvo Hrvatske iz ratnih godina, sigurno će uticati na razgovore sa delom bosanskohercegovačkih zvaničnika.

Teme razgovora Grabar Kitarovićeve sa svojim domaćinima biće i odlazak stanovništva iz Hrvatske i iz BiH, ali i problem Pelješačkog mosta koji je i dalje aktuelna i akutna tema u odnosima između dve zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво