Crnogorska vojska uskoro dobija nove helikoptere i oklopna vozila 

Iz Ministarstva odbrane Crne Gore saopšteno je da će vojska te zemlje u bliskoj budućnosti dobiti tri nova helikoptera, a na kopnu će biti ojačana s tridesetak oklopnih vozila nemačke i američke proizvodnje.

"Modernizacija naših oružanih snaga predviđa skoru nabavku savremenih bespilotnih letelica i formiranje čete specijalnih snaga, dok će borbeni avioni NATO-a moći da budu za pet minuta iznad vazdušnog prostora Crne Gore, ukoliko bude potrebe da ga štite", prenela je RTCG.

Novi helikopteri "bel 412 EPI" koristiće se, između ostalog, za obezbeđivanje državne granice, izviđanje, podršku policiji u protivterorističkoj borbi, transport, medicinsku evakuaciju, potragu i spasavanje, kao i gašenje požara. 

Sve tri letilice u Crnu Goru stižu ove godine – jedna u prvom, a preostale dve u četvrtom kvartalu 2018.

"Uvođenje u operativnu upotrebu vazduhoplova, odnosno dostizanje punih operativnih sposobnosti je relativno dug proces koji u proseku traje oko tri godine, koji podrazumeva osposobljavanje potrebnog broja pilota kroz sve profile letačke obuke. Međutim, i tokom uvođenja u operativnu upotrebu, helikopteri će se koristiti za izvršavanje namenskih zadataka, uz postepeno uvođenje od lakših ka težim i kompleksnijim", objasnili su iz Ministarstva.

Kako su istakli, trenutno crnogorsko vazduhoplovstvo raspolaže sa 13 višenamenskih helikoptera "gazela", koji ne mogu odgovoriti svim zadacima kao helikopteri "belovi".

Iz Ministarstva su poručili da je predviđena i nabavka bespilotnih letelica kojima će kopnene snage Vojske izviđati teren i prikupljati informacije.

"S rasponom krila od 1,5 metara i težinom od četiri kilograma, ručno lansirna bespilotna letelica će obezbeđivati vazdušno osmatranje, danju ili noću, na udaljenostima do deset kilometara i visini do 200 metara, pri brzini od 40 do 100 kilometara na sat. Bespilotne letelice biće opremljene naprednim kamerama za snimanje i detektorima pokreta", saopšteno je iz tog resora.

"Hamviji" i "mercedesi" ojačaće arsenal   

Dok dronovi "bdiju" na nebu, pešadinci Vojske Crne Gore u budućnosti biće zaštićeni oklopom novih vozila, američkih "hamvija" i "mercedesa G-klase".

U oba slučaja reč je o donacijama tih savezničkih zemalja, a blindirani "Nemci" bi trebalo da počnu da se proizvode tokom januara, jer je potpisivan ugovor s proizvođačem, kako bi u drugoj polovini godine već bili u redovima Vojske Crne Gore.

Iz Ministarstva odbrane su za portal RTCG najavili i nabavku 20 do 25 oklopnih automobila tipa "hamvi" kroz američki program "Excess Defense Articles (EDA)".

"To je program donacija sredstava Oružanih snaga SAD drugim zemljama, koji se realizuje preko Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD", istakli su iz Ministarstva.

"Hamvi" je borbenu vrednost dokazao u žarištima od džungli Paname, do iračkih pustinja, a o njegovoj pouzdanosti dovoljno govori činjenica da ga koriste oružane snage preko 50 zemalja sveta. 

Tokom ISAF misije u Avganistanu vojnici Crne Gore upotrebljavali su upravo taj američki oklopni automobil. 

U arsenalu Vojske Crne Gore već se nalaze laka oklopna vozila "RCV survor", borbena oklopna vozila (BOV) i jedna "otokar kobra", specijalizovana za hemijsko, biološko, radiološko i nuklearno izviđanje. 

Vojska Crne Gore planira nabavku i modernog radara, kako bi u punom kapacitetu mogla da nadzire vazdušni prostor.

Do tada, kako su objasnili, pošto zvanična Podgorica nema vojne kotrolore letenja, navođenje NATO presretačkih aviona realizovati u saradnji centara Alijanse za komandovanje i kontrolu i Agencije za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA), koja vodi civilne i vojne vazduhoplove kroz vazdušni prostor naše zemlje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво