Podginute optužnice za zločin nad Srbima u BiH

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine BiH podigao je optužnicu protiv 11 osoba za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom kod Ilijaša 1992. godine, prenela je Fena.

Optuženi se terete da su, za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovednika i pripadnika struktura Armije BiH, Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

U optužnici se navodi da su optuženi učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organizovanju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno u opštini Ilijaš, u potpunosti ukloni.

U optužnici se navodi, da je u sinhroniziranom napadu na selo, u junu 1992. godine, ubijeno najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba pola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i maloletne dece, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tela masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno a celokupno stanovništvo srpske nacionalnosti proterano sa navedenog područja, u koje se niko od povratnika nije vratio ni posle završetka rata.

Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu sprovelo je opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivaće pozivanjem oko 120 svedoka, među kojima i malobrojne preživele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svedoka.

Uz optužnicu je priloženo oko 400 dokaznih materijala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара