Hrvatska ministarka najavila istragu zbog govora mržnje veroučitelja u Zagrebu

Blaženka Divjak, hrvatska ministarka nauke i obrazovanja, izjavila je da je šokirana audio-snimkom koji je objavio portal "Indeks", u kojem veroučitelj u zagrebačkoj osnovnoj školi učenicima govori o nabijanju na kolac i vešanju pojedinih političara, o Ratku Mladiću i o tome kako je, prema njegovom mišljenju, trebalo da izgleda operacija "Oluja". Direktorka škole je rekla da je snimak verodostojan i da je pokrenula proceduru vanrednog otkaza veroučitelju.

Zbog, kako se navodi, otvorenog govora mržnje na nastavi veronauke, ministarka Blaženka Divjak je najavila istragu, preneo je HRT.

"Šokirana sam otkrićem snimka na kojem se otvoreno propagira govor mržnje. Ako je taj snimak autentičan, takvoj osobi apsolutno nema mesta u školi!", napisala je Blaženka Divjak na Fejsbuku.

Posle reagovanja ministarke Divjak, direktorka Osnovne škole "Matija Gubec" Ljiljana Klinger je saopštila da je pokrenula proceduru vanrednog otkaza veroučitelju Krešimiru Bagariću.

"Postupak za vanredni otkaz pokrenut je kada je potvrđena verodostojnost snimka objavljenog na portalima", rekla je Ljiljana Klinger Hini.

Direktorka škole je ranije danas izjavila da je šokirana Bagarićevim ispadom, naglasivši kako je to "nedopustiv način komuniciranja i za svaku osudu".

Ocenila je da je reč o zloupotrebi položaja učitelja, da stavovi koje je izneo "nisu u skladu ni sa građanskim niti sa humanim načelima", kao i da su poziv na linč i govor mržnje za svaku osudu.

Kancelarija Zagrebačke nadbiskupije za veronauku u školi se u saopštenju ogradila od veroučitelja Krešimira Bagarića i izrazila žaljenje što je on zloupotrebio nastavu.

Komisija Zagrebačke nadbiskupije za dodelu mandata veroučiteljima će razmotriti slučaj i odlučiti o daljim postupcima, navodi se u saopštenju.

Portal Indeks je objavio audio-snimak u kojem Bagarić učenicima na času govori da zbog izdaje treba streljati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, za Hrvate govori da su "nezahvalna stoka, debili, kreteni", tvrdi da su "Mladićevi zločini nad Bošnjacima bili opravdani", a da i "mi imamo dudeke"...

Bagarić je učenicima rekao kako je, prema njegovom mišljenju, trebala da izgleda operacija "Oluja".

"Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu", rekao je Bagarić.

Sve je to zabeležio učenik škole, koji je audio-snimak poslao redakciji Indeksa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара