Crna Gora u trci za skijaše

Ski-centri uveliko se pripremaju za zimsku turističku sezonu, a u trku za skijaše u regionu uključuje se i Crna Gora. Plan za Bjelasicu i Komove predviđa 250 kilometara skijaških staza, tunel koji će povezati kolašinsku stranu i Berane, ali i žičaru koja će spojiti skijališta s Mojkovcem i Bijelim Poljem.

Novih četrdesetak kilometara staza, toliko će biti na raspolaganju skijašima koji sledeće zimske sezone krenu ka Kolašinu. Tada će početi s radom "Kolašin 1.600". I u postojećem skijalištu, "Kolašinu 1.450", najavljuju duže staze.

"Novih 17 krčimo koji će biti u funkciji sledeće godine. Moram da istaknem da se u našoj blizini gradi novi ski-centar 1.600, koji će se spojiti sa našim stazama, tako da ćemo za iduću sezonu imati preko 50 kilometara staza", kaže Anđela Vuković, direktorka Ski-centra "Kolašin 1.450".

Dok ne budu gotovi novi hoteli, mana ovog centra ostaje to što je do najbližeg smeštaja potrebno 15-ak minuta vožnje. Na Žabljaku je, međutim, smeštaj bliže. Tamo se odlazi i zbog centra Savin kuk.

To je drugo po veličini skijalište u Crnoj Gori, ali i jedno od najstarijih, nije poznato po sankama već po crnoj stazi, koja važi za jednu od najoštrijih u regionu.

Na Savinom Kuku nema investicija kao u Kolašinu, ali se ipak pripremaju za sezonu.

Milica Novaković, pi-ar centra Savin kuk, kaže da je novina avanturistički park koji se prostire na 3.800 metara kvadratnih, ima četiri staze od 110 do 130 metara i namenjen je deci i omladini od četiri do 16 godina.

Na Durmitoru sezona počinje posle Nove godine, a, u zavisnosti od snega, traje i do aprila. Ono što nedostaje su prateći sadržaji i noćni život. Baš zato tu ćete češće videti porodice s decom.

Vanja Krgović Šarović iz Turističke organizacija Žabljak kaže da u zimskom periodu na Žabljak najčešće dolaze gosti iz Crne Gore, posebno u periodu školskih raspusta.

"Slede gosti iz Srbije, u poslednje dve godine imamo porast gostiju iz Albanije, Rusije i to su najbrojniji gosti", kaže Krgović Šarovićeva.

Ulaganja samo u tri skijališta u Crnoj Gori iznose više od 70 miliona evra. Nadležni u toj zemlji smatraju da imaju šta da ponude.

"Ono što Crna Gora ima je voda na skijalištima, skijališta se poslednjih godina grade na nadmorskoj visini od 2.000 metara plus, zbog nedostatka snega i vode", kaže Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore.

U centrima koje je posetila naša ekipa cene jednodnevnih ski-paseva su od 12 do 15 evra, odnosno osam do 11 evra za decu. Noćenje, u privatnom smeštaju košta najmanje 15 evra, ali i 170 evra koliko treba izdvojiti za apartman u pojedinim hotelima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво