Cerar upozoren na oprez tokom boravka u Zagrebu

Koalicioni partneri u vladi upozorili su slovenačkog premijera Mira Cerara, pred sutrašnju posetu Zagrebu, na oprez i potrebu da insistira na implementaciji arbitražne presude u graničnom sporu u Piranskom zalivu.

Miro Cerar se sastao sa koalicionim partnerima u vladi pred sutrašnju posetu Zagrebu, gde će sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarati o arbitražnom sporu i otvorenim pitanjima između dve države.

Kako prenose slovenački mediji, Cerara su upozorili predsednik Socijaldemokrata (SD) Dejan Židan i vođa Demokratske stranke penzionera (DESUS) Karl Erjavec, koji su i potpredsednici u Cerarovoj vladi.

Židan je novinarima nakon sastanka rekao da Cerar ima mandat da razgovara o implementaciji arbitražne presude, a na pitanje očekuje li pomak na hrvatskoj strani odgovorio je da nije optimista.

"To će biti samo još jedan sastanak, a onda idemo našim putem napred kako smo i najavljivali", rekao je Židan.

Dodao je da prema stavu Slovenije uskoro ističe rok za implementaciju arbitraže.

"Slovenija je spremna na implementaciju i moći će da dokaže i da je preduzela sve što je potrebno", istakao je Židan i dodao da će za implementaciju biti potrebno protiv Hrvatske pokrenuti pravne postupke za kršenje arbitražne odluke i "kršenje dogovora".

Erjavec je nakon sastanka kod Cerara rekao da je premijeru preporučio da u Zagrebu bude oprezan.

"Nadam se da naš premijer neće ništa potpisati ili prihvatati neke obaveze, jer sa hrvatskom politikom imamo loša iskustva", poručio je Erjavec.

"Nikako ne smemo počinjati razgovore o nekom bilateralnom sporazumu, jer bi to značilo da odustajemo od arbitraže", dodao je Erjavec.

Istakao je da očekuje da premijer drugoj strani prenese jasne poruke kako će Slovenija postupiti nakon što 29. decembra istekne rok za implementaciju arbitražnog rešenja.

Erjavec je još jednom ponovio da priprema materijal za tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU u Luksemburgu ako hrvatska vlada i dalje bude odbijala arbitražno rešenje.

Većina slovenačkih medija sa mnogo skepse komentariše sutrašnji sastanak Cerara sa Plenkovićem.

Susret, koji su dva premijera krajem prošle nedelje dogovorila u Briselu, ljubljansko Delo naziva "iznenađujućim" s obzirom na ranije Cerarove izjave da je uslov hrvatsko priznanje arbitraže, te dodaje kako će granični spor dveju članica EU s vremenom u Briselu dobijati više pažnje s obzirom na njegov "balkanski" kontekst i s obzirom na stav Ljubljane kako bi arbitraža mogla biti model za sve sporove na Balkanu.

Kako navodi Delo, do "iznenađujućeg" susreta u Zagrebu slovenačkog i hrvatskog premijera dolazi nakon briselske "tihe diplomatije", ali još nije sasvim jasno kakvu intervenciju od potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa u nastavku očekuje Slovenija koja podseća da je on nakon objave arbitražne presude govorio da je obe strane moraju uvažavati i sprovesti, prenela je Hina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи