Sukob policije i pristalica opozicije u Tirani, ima povređenih

Albanska policija sukobila se sa pristalicama opozicije koji su pokušali da upadnu u zgradu parlamenta i prekinu sednicu posvećenu imenovanju privremenog državnog tužioca.

Ispred parlamenta okupilo se oko 3.000 demonstranata, koji su nosili zastave SAD i EU i uzvikivali parole protiv vlade. Oni izbor privremenog državnog tužioca smatraju neustavnim.

Demonstranti su uspeli da probiju prvi red kordona, ali ih je policija odbila. Potom su demonstranti na policiju bacili dimne bombe, a prema navodima lokalnih medija, nekoliko osoba je povređeno.

AP prenosi da su i opozicioni poslanici bacali dimne bombe u zgradi parlamenta, ali, uprkos tome, Arta Marku (41) je izabrana za privremenog državnog tužioca sa 69 glasova vladajuće Socijalističke partije.

Dva poslanika su bila protiv, dva su se uzdržala od glasanja, a poslanici opozicije su bojkotovali glasanje.

"Ovo je početak narodnog ustanka", rekao je lider glavne opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša.

Opozicija, koju čine Demokratska partija desnog centra i Socijalistički pokret za integraciju levog centra, tvrdi da parlament nema pravo da bira privremenog državnog tužioca i da bi trebalo da se sačeka formiranje komisije koja bi to uradila.

Izbor privremenog državnog tužioca podržavaju EU i SAD.

Kako podseća AP, Albanija je dobila status kandidata za članstvo u EU 2014. godine i nada se da će naredne godine započeti pregovore.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи