Kurc i Štrahe postigli dogovor o novoj vladi

Mandatar za sastav nove austrijske vlade, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc rekao je da je ta stranka uspešno završila koalicione pregovore sa Slobodarskom partijom (FPO). Opozicija poziva austrijskog predsednika da ne prihvati koalicioni dogovor.

"Pre dva meseca su se građani u Austriji odlučili za promene u našoj zemlji. Želimo zajedno te promene da sprovedemo u narednih pet godina", naglasio je Kurc na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, 15. oktobra građani su iskazali veliko poverenje OVP-u i FPO-u, te je podsetio da je dobio mandat od predsednika za formiranje vlade.

"Dva meseca bilo je potom obeleženo intenzivnim pregovorima. Iako u nekim stvarima nismo imali zajedničke pozicije, vodili smo fer pregovore uz međusobno poštovanje", objasnio je Kurc.

Rekao je da je za OVP i FPO bilo važno da se uvede novi politički stil u međusobnom ophođenju.

"Dogovor koji smo postigli je osnova za saradnju za narednih pet godina, za promene, politiku koja će štedeti u sistemu, a ne na teret građana. Želimo da rasteretimo građane, ojačamo Austriju kao ekonomski centar i osiguramo bezbednost u zemlji, a s tim u vezi i da vodimo borbu protiv ilegalne migracije", naglasio je Kurc.

Najavio je da će zajedno sa liderom FPO-a Hajnc Kristijanom Štraheom u subotu obavestiti predsednika Austrije Aleksandera van der Belena o programu koji je usvojen tokom koalicionih pregovora.

Tek nakon toga, kako je dodao, izaći će se u javnost sa detaljima koalicionog sporazuma.

Štrahe je istakao da je tokom pregovora bilo reči o svim oblastima i da su pregovori bili obeleženi time što su obe stranke prikazale zajedničku odgovornost prema "prelepoj zemlji Austriji i njenim građanima".

"Mi smo svesni naše odgovornosti", rekao je Kurc.

Opozicija poziva predsednika da ne prihvati koalicioni dogovor

U međuvremenu, iz redova opozicije uputili su apel Van der Belenu da ne prihvati kabinet koji predlaže Kurc.

Poslanik Zelenih, stranke koja na prošlim izborima nije prešla cenzus, u bečkoj skupštini Joakim Kovač uputio je na Tviteru apel predsedniku uz poruku da bi prihvatanje "ove vlade bila velika greška".

"Dragi Aleksandre van der Belene, prihvatanje te vlade bila bi velika greška. Izabran si od većine stanovnika za predsednika. Mnogi su se za tebe angažovali danonoćno godinu dana. Oni su bili i ostali većina. Većina koja ne želi desničarsko-ekstremiste u vladi. Sprečiti da preuzmu potpunu izvršnu vlast ( miistarstvo unutrašnjih poslova i odbrane) je najmanje što možeš učiniti. Računamo na tebe", poručio je Kovač predsedniku Austrije.

Van der Belen je bio jedan od najspešnijih lidera Zelenih.

Takođe i "Lista Peter Pilc", koja je ušla u savezni parlament poziva na neprihvatanje nove vlade.

Šef poslaničkog kluba Peter Kolba smatra da predsednik ne sme dozvoliti da FPO dobije Ministarstvo unutrašnjih poslova i odbrane.

"Pozivam predsednika da spreči pristup FPO oružanim institucijama i obaveštajnim službama“, naglasio je Kolba.

I Socijaldemokratska partija (SPO) smatra da raspodela ministarstava, prema kojem bi FPO dobilo ova dva važna ministarstva, nije prihvatljiva.

OVP i FPO su tačno u dan dva meseca, od održavanja parlamentarnih izbora, završili koalicione pregovore u rekordnom roku.

Ovim dogovorom, Austrija dobija "tirkizno (OVP) – plavu (FPO)" vladu, što predstavlja veliki preokret u politici zemlje, koja je dosad bila pre svega pod rukovodstvom Socijaldemokratske partije (SPO) i narodnjaka.

Stranačka tela dve partije tokom vikenda usvojiće koalicioni sporazum, tako da će vlada moći zakletvu položiti još početkom iduće nedelje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво