Jutarnji list: EP podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Evropski parlament je na plenarnoj sednici u Strazburu, u tematskoj raspravi, podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu.

To bi se, prema očekivanju hrvatskih evroparlamentaraca, moglo dogoditi već 2019. godine, prenose hrvatski mediji.

Osnovni stav predlagača ove velike promene u sistemu ulaska i izlaska u EU je da u Uniji ne bi trebalo da ima država drugog reda, te da se zbog toga predlaže da se šengenska zona proširi na Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Od Hrvatske se sada očekuje da do kraja sledeće godine ispuni sve kriterijume za pristupanje šengenskoj zoni, a na Savetu je potom da uvaži sve što je napravljeno. 

Jutarnji list navodi da je ulazak u šengensku zonu politička odluka za koju je potrebna jednoglasna odluka Evropskog saveta. 

To telo EU je poručilo da je proces evaluacije Hrvatske i dalje u toku i da se rešavaju određeni nedostaci, ali da je preostalo vrlo malo pitanja o kojima očekuju predlog Evropske komisije u bliskoj budućnosti, prenosi Jutranji list.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво