Mediji: Hrvatska odala poštu ratnom zločincu

Poslednja haška presuda, samoubistvo ratnog zločinca Slobodana Praljka u sudnici tribunala, komemoracija koju je tim povodom organizovao Hrvatski generalski zbor u dvorani "Lisinski" u Zagrebu i prisustvo predstavnika vlasti na tom događaju - novi su povodi i razlozi za podelu hrvatske javnosti.

Da iza veličanja ratnog zločina stoji vlast u Hrvatskoj nedvosmileno pokazuje činjenica da su komemoraciji prisustvovala dva ministra, odbrane i branitelja, Damir Krstičević, koji je i potpredsednik vlade i Tomo Medved, kao i specijalni savetnik premijera Andreja Plenkovića, Vladimir Šeks.

Najveće razočaranje Generalskog zbora je to što komemoraciji nisu prisustvovali generali, bivši haški optuženici, koji su kasnije amnestirani svake odgovornosti - Ante Gotovina i Mladen Markač.

Tvrdnju da će Hrvatska poštovati hašku presudu, kojom je obuhvaćen i nekadašnji državni vrh na čelu sa predsednikom Franjom Tuđmanom i saradnicima za udruženi zločinački poduhvat u BiH, stavla je pod sumnju danas predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je, naime, u Bjelovaru, gde je privremeno izmestila svoj kabinet, izjavila da neće oduzeti čin i odlikovanja generalu Praljku, kojeg je sud pravosnažnom presudom osudio za ratni zločin počinjenim u delu BiH.

Kitarovievać je, naime, rekla da nikom neće oduzimati činove i odlikovanja pa ni Praljku jer su se, kako kaže, oni borili "protiv velikosrpske agresije" kojoj je Hrvatska bila izložena.

Poslanik stranke GLAS u Saboru Goran Beus Rajhemberg, međutim, kaže da predsednica ima zakonsku obavezu da osuđenima u Hagu oduzme činove i odlikovanja.

"Nažalost, niko ne zna šta će Predsednica učiniti jer je njeno ponašanje u zadnje vreme u tom smislu prilično nepredvidivo. Nadam se da neće proteći puno vremena da se odluči da oštuje zakon jer ovo nije presedan. Ovo su slučajevi slični onima koje smo već imali, postoji i zakonski model, a i princip ponašanja vrhovnog zapovednika u takvim slučajevima", rekao je Beus novinarima u Saboru.

Beus smatra i da je skandalozno to što je za osuđenog ratnog zločinca održan minut ćutanja u Saboru i održavanje komemoracije.

Ocenio je i da dva Krstičević i Medved nije trebalo da budu na komemoraciji jer, kako kaže, oni tamo nisu bili privatne osobe, to nije bio zatvoreni skup, niti skup koji se održava vikendom ili u neradno vreme.

"Oni su tamo došli u svojoj punoj funkciji", ukazao je Beus Raihemberg, koji je, inače, prvi dobio pretnje smrću zbog protivljenja odavanja bilo kakve počasti osobi osuđenoj za ratni zločin.

U međuvremenu na centralnom gradskom Trgu bana Jelačića ponovo je postavljen plakat sa likom Praljka ispod kojeg se ponovo pale sveće.

Plakat sa likom Praljka i natpisom "Junak" postavljen je odmah nakon njegove smrti, a onda ga je neko pre dva dana uklonio, da bise on ponovo pojavio na istom mestu i sa istim porukama.

Strani mediji o komemoraciji

I dok je veliki broj stranih medija i agencija skandalizovan ponašanjem Hrvatske zbog veličanja ratnog zločinca, domaći su tradicionalno podeljeni.

Američki Vašington post i agencije Asošijeted pres i AFP izvestili su o komemoraciji Praljku, uz konstataciju da su joj prisustvovali ljudi iz cele Hrvatske i aktuelne vlasti.

Pod naslovom "Hrvatski nacionalisti odali počast generalu osuđenom za ratne zločine", Post na samom početku piše da su komemoraciji prisustvovala i dva ministra aktuelne vlade.

Navodi i da je okupljanje organizovalo udruženje hrvatskih generala "demonstriralo novi uzlet nacionalizma u najnovijoj članici EU".

Dodaje se i da mnogi Hrvati smatraju Praljka herojem uprkos činjenici da je osuđen za ratne zločine koji uključuju ubistva, progon i nehumani tretman muslimana u BiH početkom devedesetih godina.

I nemački Dojče vele je u izveštaju sa komemoracije Praljku konstatovao da je smrti haškog osuđenika "naljutila mnoge Hrvate koji njega i ostalu petoricu osuđenih smatraju ratnim herojima".

Podseća da su zagrebački gradski autobusi besplatno razvozili Praljkove obožavaoce po gradu, ali i da su na komemoraciji bila prisutna dva vladina ministra, ali i niz visokih zvaničnika vladajućeg konzervativnog HDZ-a.

Radio Slobodna Evropa je takođe objavila izveštaj sa komemoracije pod naslovom "Hrvati odali počast osuđenom ratnom zločincu", uz podsećanje da je premjer Andrej Plenković najpre oštro osudio "duboku moralnu nepravdu" haške presude hercegovačkoj šestorici, da bi kasnije reterirao i ustvrdio da Hrvatska, kao članica UN i EU, poštuje presude tog suda.

Domaći mediji podeljeni 

Riječki Novi list iz pera komentatorke Sanje Modrič objavio je tekst pod naslovom "Premijer na komemoraciji Praljku" u kojem stoji da su Plenkovićevi neproglašeni emisari, političari nad kojima je na komemoraciji u čast Praljku lebdeo premijerov avatar, bili potpredsednik vlade i ministar odbrane Krstičević, ministar branitelja Medved, zatim Plenkovićev posebni savetnik Šeks, kao i Plenkovićev zamenik u HDZ-u Milijan Brkić.

Toj Plenkovićevoj četvorici treba, kako se navodi, pripojiti i petoga - ministra policije Božinovića.

"Ako na komemoraciji juče niste zapazili Andreja Plenkovića, niste dobro gledali. Plenković je, sasvim pouzdano, bio tamo, i to u prvim redovima, iako ga niko nije uspeo slikati", navodi Novi list i konstatuje da je premijer Plenković, dakle, i te kako učestvovao "u veličanju Praljka kao heroja i najvećeg hrvatskog sina".

S druge strane portal Dnevno.hr objavio je komentar u kojem se oštro kritikuje to što komemoraciji nije prisustvovao državni vrh, već svega par ministara.

"Ne, neko im je zabranio da dođu. Poručio im da to baš ne bi bilo dobro za njihovu političku budućnost. U suverenoj i samostalnoj državi, oni bi sami odlučili hoće li doći ili ne. A u državi koja ima samopoštovanja i koja zaslužuje da bude nezavisna, došli bi svi", navodi ovaj portal.

Dodaje da je očito da vlada nema stav da je Praljak ratni zločinac, jer da ima u tom slučaju bi prisutvo bilo kojeg člana vlade komemoraciji bio prvorazredni skandal, i nedoustiv s moralnog i političkog stanovišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво