Tužilaštvo BiH: Zabrana napuštanja BiH za Jahića

Bosanskohercegovačko tužilaštvo je najavilo da će danas dostaviti sudu zahtev za određivanje posebnih mera zabrane za uhapšenog atašea Ambasade BiH u Holandiji i pukovnika Oružanih snaga BiH, Enisa Jahića, koji se sumnjiči da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u Konjicu tokom rata u BiH.

"Mere zabrane koje će biti predložene, odnosiće se na zabranu napuštanja Bosne i Hercegovine, kao i zabranu sastajanja sa svedocima i osumnjičenim u predmetu", naveli su iz Tužilaštva BiH, te istakli da je u toku opsežna istraga koja se odnosi na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo je to odlučilo nakon saslušanja Jahića, koji je uhapšen u ponedeljak na graničnom prelazu na ulasku u BiH, nakon čega je predat Tužilaštvu.

Jahiće se tereti u sklopu predmeta Bradina, a ranije je u vezi sa tim predmetom privedeno 13 osoba koji se terete za isto krivično delo.

Jahić je, naime, pod istragom zbog zločina protiv čovečnosti počinjenog na području Konjica i okoline tokom maja 1992.

Prema navodima bosanskih medija, Jahić je bio jedan od onih koji su komandovali napadom na selo u kojem su bili nastanjeni pretežno Srbi, jer je bio na čelu posebne policijske jedinice iz Konjica.

U maju 1992. u selu Bradina ubijeno je nekoliko desetina civila srpske nacionalnosti, dok su ostali prognani, a kuće su im zapaljene, kao i mesna pravoslavna crkva.

U napadu na to selo streljana su i dvojica dečaka, od pet i šest godina.

Inače, Jahić je 2014. odlikovan američkim Ordenom za zasluge u zajedničkoj službi za, kako se navodi, učestvovanje u programu razmene u štabu CENTCOM američkih oružanih snaga u Tampi, Florida, gde je dve godine radio na poslovima strateškog planiranja i vojne analize.

Za trinaestoricu Jahićevih saboraca uhapšenih ranije, Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje jednomesečni pritvor.

Kako je saopštilo Tužilaštvo, njima je pritvor određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da ometaju istragu prikrivanjem dokaza i uticanjem na svedoke i saučesnike, kao i zato što bi njihovo puštanje na slobodu moglo izazvati uznemirenje javnosti.

Prema tumačenju inspektora Odeljenja za ratne zločine MUP RS Sime Tuševljaka, shodno presudama Haškog tribunala, očekuje da Tužilaštvo BiH osumnjičene optuži za genocid počinjen nad Srbima.

"Ratni zločini počinjeni nad Srbima u Konjicu imaju sva obeležja genocida, te očekujemo da će Tužilaštvo BiH sve uhapšene, kao i druga lica, optužiti za genocid", rekao je Tuševljak.

Objašnjava da se uhapšeni terete za udruženi zločinački poduhvat, uništavanje imovine, ubistva, silovanja, nehumano postupanje prema civilnim zarobljenicima, formiranje logora kroz koje je prošlo više od 2.000 osoba, ubistvo najmanje 178 ljudi, uništavanje 40 sela i zaselaka, svih pravoslavnih objekata - crkvene imovine, te etničko čišćenje kompletnog srpskog stanovništva na području opštine Konjic.

U vezi sa događajima u Konjicu, PU Trebinje je dostavila Tužilaštvu BiH 53 izveštaja, dok je u proteklom periodu odgovoreno na više zahteva i postupljeno po 48 naredaba tužioca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво