Incko: Uprkos različitim stavovima, cilj isti

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas, nakon dvodnevne sednice Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira, da uprkos postojanju različitih gledanja na teme i procese u BiH, cilj je isti - opredeljenje za podršku teritorijalnom integritetu države, s tim da je ambasador Rusije izdvojio svoje mišljenje iz zajedničke izjave.

''Iako postoji različito gledanje na stvari, mi imamo isti cilj. Mi smo svi opredeljeni da podržimo teritorijalni integritet. Kada govorimo o Ruskoj Federaciji, Ruska Federacija dala je punu podršku Savetu bezbednosti u njihovoj odluci u produženju mandata EUFOR-a", rekao je Incko na konferenciji za novinare.

Tokom prvog dana sastanka, fokus Veća za sprovođenje mira je, kaže Incko, bio na razvoju situacije u odnosu na jun.

Govorilo se, dodaje, o izbornim pitanjima, o vladavini prava, o procesima vezanim za put BiH ka EU.

"Bavili smo se ekonomskim izazovima sa kojima se suočava BiH. Nažalost, imamo oblasti u kojima postoje podele i neslaganja, a politički akteri nisu našli neki pristup koji vodi konsenzusu. U nekim slučajevima reforme su potpuno stale'', rekao je Incko.

Nada se da će doći do napretka u popunjavanju Upitnika EU.

''Vi znate da ima veliki broj pitanja koja treba popuniti. Imamo oko 500 pitanja koja su najteža, ali su ostavljena za kasnije. Moram reći da se nastavljaju negativni trendovi, mnogi su izrazili žaljenje zbog retorike koja vodi ka podelama", rekao je visoki predstavnik.

Podsetio je da Veće za sprovođenje mira ne zaseda često, te da je jedna od tema odluka Haškog tribunala.

"Imali smo period u kojem su izgubljena finansijska sredstva zbog prepucavanja političkih stranaka. Takođe, nismo videli napredak koji je potreban da bi se Ured zatvorio'', dodao je Incko, a potom je govorio i o retorici političara u Bosni i Hercegovini s posebnim akcentom na poruke koje stižu iz entiteta Republika Srpska.

Incko je konstatovao da RS nastavlja sa svojim izjavama, te da se govori o BiH kao uniji država.

"Ali znate da je RS sastavni deo BiH, da je ona entitet i da ona nije država ni u kom smislu. BiH je jedinstvena država koja je dosta decentralizovana, ali mi želimo da ona bude funkcionalnija. Spoljna politika je isključiva nadležnost državnih institucija", rekao je Incko.

Podsetio je i da je Narodna skupština Republike Srpske donela odluku o referendumu, odnosno o stavljanju odluke van snage, jer je bilo jasno da je u pitanju kršenje Dejtona.

"Što se tiče Federacije, imali smo iste probleme koji su i dalje prisutni jer nema zajedničke politike, odnosno ciljeva. Predizborna kampanja je već započela i o tome smo razgovarali. Neke stranke najbolje deluju kad pokrenu sukobe. Potrebno je doneti odluke i nastaviti reforme, da iskoristimo ove vreme do izbora kako bi nešto bilo učinjeno pre nego dođe do novih izbora vlasti. Razgovarali smo o nekim rešenjima'', rekao je Incko.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво