Linta: EP treba da traži da se Hrvatska distancira od Tuđmana

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je na Evropski parlament da donese rezoluciju kojom će od Hrvatske tražiti da se distancira od bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, bivšeg ministra odbrane Gojka Šuška i bivšeg načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske Janka Bobetka.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Miodrag Linta podseća da je osuđujućom haškom presudom šestorici bivših lidera samoproglašenje republike Herceg Bosne posmrtno presuđeno i Tuđmanu, Šušku i Bobetku da su bili vođe udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem etničkog čišćenja Bošnjaka i Srba iz dela BiH.

"Tuđman i Šušak su, sa ostalima, učestvovali i u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja Srba sa prostora Krajine i hrvatskih gradova", naveo je Linta i istakao da bi traženom rezolucijom Evropski parlament trebao, između ostalog, da traži da "hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ukloni bistu ratnog zločinca Franje Tuđmana iz svog kabineta i da se ukine naziv aerodroma u Zagrebu koji nosi ime Franje Tuđmana".

Smatra i da bi trebalo ukinuti nazive brojnih ulica, ustanova, mostova, obala, trgova i parkova koje nose ime Franje Tuđmana i da se ukloni preko 80 spomenika i bista sa njegovim likom koji se nalaze na javnim mestima u desetinama hrvatskih gradova. 

Zvaničnici Evropske unije, država članica Evropske unije, ostalih međunarodnih organizacija i država ne bi smeli iz moralnih i civilizacijskih razloga da prihvate posetu kabinetu hrvatske predsednice sve dok se u njoj nalazi bista "ratnog zločinca Franje Tuđmana".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи