Aftonbladet: Hrvatima nije mesto u EU, slave zločinca

Vodeći švedski dnevnik "Aftonbladet" objavio je oštru kritiku o slavljenju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka u Hrvatskoj koju potpisuje Peter Kadhamar, jedan od najpoznatijih švedskih novinara, koji je i autor knjige o Srebrenici.

Aftonbladet je jedan od najtiražnijih dnevnih listova Skandinavije koji svaki dan ima oko tri i po miliona čitalaca, a politički predstavlja glas levo liberalne Švedske, prenosi portal Indeks.

Kadhamar piše da je Hrvatska slavljenjem Praljka "pljunula Švedsku i Evropsku uniju u lice, ali da i dalje voli evropski novac".

"Može se reći da je njegovo javno samoubistvo nastavak politike nihilizma i razaranja koja je karakterisala rat u Bosni i Hercegovini", objavio je Aftonbladet.

List podseća da je u haškoj presudi utvrđeno da su Praljak i ostali iz hercegovačke šestorke osuđeni za "dugi niz zločina – proterivanje civila, zatvaranje ljudi u logore, ubijanje i uništavanje imovine, korišćenje zarobljenika za rad i kao žive štitove, etničko čišćenje muslimanskog stanovništva."

Naglašava se da je cela priča "o ratnom zločincu" mogla završiti Praljkovim samoubistvom, ali predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zbog toga je prekinula zavničnu posetu Islandu i onda izjavila da Praljkov čin udara u srce hrvatskog naroda, dok je premijer Andrej Plenković javno izjavio saučešće "porodici ubice".

Izražava se takođe šok što je u Hrvatskom saboru održan minut ćutanja i što se na glavnom zagrebačkom trgu pod Praljkovom slikom pale sveće.

"To se događa u zemlji koja je članica EU, usred naše civilizovane demokratske zajednice. Sramotno. Kult mrtvog ubice pokazuje zastrašujući nedostatak demokratskih instinkata", piše kolumnista Aftonbladeta.

"Tužno je što je zemlja poput Hrvatske puštena u EU", dodaje Kadhamar.

Nakon toga se Hrvatsku smešta u kontekst zemalja poput Poljske i Mađarske, u kojima je ugrožena demokratija, te Bugarske i Rumunije koje su "poznate samo po korupciji i izvozu prosjaka".

Kako ocenjuje Indeks, reč je o jednom od najžešćih komentara objavljenih u stranim medijima o situaciji u Hrvatskoj, u kojem se proziva predsednica i premijer kao razlog negativnog hrvatskog imidža iz švedske perspektive.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 07. dec 2017, 12:46)
slavko [neregistrovani]

Pa ih izbacite iz EU!

Barem če se prestati pljačka hrvatskih banaka, firmi i odlazak stanovništva. Konačno čete dobiti carinu na EU robu pa če domača biti konkurentnija. Od EU Hrvatska nije dobila baš ništa osim plačanja u EU buđet. A onda če istim putem i Poljska, Mađarska, Češka i još neki. Zabava je pri kraju, mi odlazimo a vi počistite i ugasite svetlo.

(četvrtak, 07. dec 2017, 11:19)
jozo [neregistrovani]

Praljko nije kriv!

Krivi su njegovi mentori sa zapada.

(četvrtak, 07. dec 2017, 10:19)
anonymous [neregistrovani]

Bobu bob

Jos da dodam onu cuvenu, 'Poslije ovog (clanka) nista nece biti kao sto je bilo'. Vec danas se u te novine mota krompir na pijaci.

(četvrtak, 07. dec 2017, 09:26)
Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Upravo tako

Praljkov poslednji zlocin je bilo samoubistvo kojim je zeleo da se predstavi kao hrvatski mucenik, zrtva sudske nepravde. To je casa otrova namenjena buducim generacijama Hrvata. Zlocinac je time zeleo da ucini svoju ideologiju besmrtnom i po reakciji u Hrvatskoj, na putu je da u tome uspe.

(četvrtak, 07. dec 2017, 02:40)
anonymous [neregistrovani]

Našao se netko

u Evropi da bobu kaže bob,da konačno razotkrije laži i propagandu hrvatske politike i ponašanja.

(četvrtak, 07. dec 2017, 01:59)
anonymous [neregistrovani]

Sad ste to shvatili ?

Svedjani konacno otkrili toplu vodu. Hrvatska, zemlja koja je imala logore za decu, izvrsila najvece etnicko ciscenje u evropi, upala na teritoriju BiH kao u svoju kucu - Drvar, Grahovo, Glamoc, Mrkonjic Grad ... a Svedska tek sad shvata ko su oni. Znali su oni i ranije ko su Hrvati, samo mi se cini da su ranije namerno zmurili, a sad otvaraju oci jer verovatno ne zele vise da izdvajaju novac za siromasne EU drzave - Hrvatsku, Rumuniju, Bugarsku, pa traze izgovor.