Komemoracija Praljku u ponedeljak u Zagrebu

Hrvatski Generalski zbor zvanično je potvrdio da su završene sve pripreme za održavanje komemoracije osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, u ponedeljak u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, na kojoj će biti izvedena državna himna, a otpevaće je klapa "Sveti Juraj", Hrvatske ratne mornarice.

Predsednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac potvrdio je da već nekoliko dana rade na scenariju komemoracije Slobodanu Praljku, osuđeniku za ratni zločin nad bosanskim muslimanima.

"Scenario je iskoordiniran sa porodicom i najbližim prijateljima", rekao je Miljavac.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je Praljak je po sadržaju ratni zločinac, ali ga je po formi najviše rukovodstvo Hrvatske proglasilo junakom.

"U tom pogledu Generalski zbor se može pokriti tako da deluje u skladu sa voljom najvišeg državnog rukovodstva. Ne branim to, samo kažem da se stvar može opravdavati", kaže za portal Indeks Puhovski.

Prema njegovim rečima, mnogo veći problem je to što je državno vođstvo prihvatilo Praljka kao junaka.

Na konstatataciju da je premijer Andrej Plenković na kraju ipak rekao da poštuje presudu haškog tribunala, Puhovski kaže da je to uradio pošto je dobio po prstima.

"Plenković to uopšte nije rekao u prvoj reakciji, koliko god se (bivši hrvatski šef diplomatije) Davor Ivo Štir trudio da objasni da vlada to celo vreme govori", napominje Puhovski.

Hrvatska vlada to ne govori sve vreme, kaže Puhovski i ističe da je vlada "vrlo jasno odbila da prihvati tu presudu i tu nema nikakvog spora.

"Sad se (Plenković) malo povlači", naveo je Puhovski.

Srećom u nesreći, Puhovski smatra, to što je Praljak svojim pismom dao do znanja da ne želi veliku sahranu.

Inače, dodao je, oni bi za njega organizovali veliki pogreb, a sad to, kaže, ne mogu. "To je sve posledica činjenice da se Praljak tretira kao velikog junak hrvatske nacije. Napominjem, da je to napravio Mladić to bi se proglasilo kukavičkim činom ratnog zločinca", kaže Puhovski.

Objašnjava da je Praljak sada praktično prihvaćen kao svetac.

"Odnosno, za one koji veruju u logiku zombija, kao Željka Markić, onda je on zastava. Samo kod zombija mrtvac može biti korišćen kao zastava. To je moguće samo u Noći živih mrtvaca. Ako se to ne prihvati, ako se shvati da nismo u Noći živih mrtvaca, onda je realnost takva da je Slobodan Praljak prvi hrvatski junak u zadnjih nekoliko dana", ocenio je Puhovski, koji smatra da je Generalski zbor poslednji kojem treba prigovarati zbog ovoga.

Pre svega, dodao je, treba prigovarati Dnevniku Hrvatske radio-televizije od 29. novembra, na dan izricanja presude, zatim, kako je rekao, neukusnim reakcijama predsednice, premijera i gotovo svih iz opozicije.

"Radi se o tome da se čitavo državno vođstvo, uključujući opoziciju između mrtvog Tuđmana i budućnosti države opredelilo za mrtvog Tuđmana. To je politička nekrofilija", zaključio je Žarko Puhovski.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 07. dec 2017, 10:38)
anonymous [neregistrovani]

Za naivne !

Praljak je znao sta je radio tokom sukoba u BIH-u pa je pre izricanja presude pripremio scenario jer je znao da presuda ne moze da bude pozitivna za njega !