Grabar Kitarovićeva zabrinuta da se haška presuda razvija u osudu Hrvatske

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom izrazila zabrinutost da se haška presuda šestorici Hrvata iz BiH "razvija u nekakvu osudu Hrvatske".

Kako prenosi Jutarnji list, Kolinda Grabar Kitarović je rekla da je prenela zabrinutost zbog takve "retorike, koje se čuje ovih dana", i zato što se već "nagoveštavaju nekakvi budući koraci", na primer u smislu zahteva za reparacijama za logoraše.

"Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije tačno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Dodala je da ne želi da presuda donese pretpostavke za razmirice između Bošnjaka i Hrvata ili da "otvori neke nove rasprave o ratovima i krivicama".

"Žalimo zbog svakog zločina i izražavamo duboki pijetet svakoj žrtvi, posebno žrtvama u ovim slučajevima. Ali valja biti i vrlo realističan i sagledati sve što je Republika Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu, i isto tako biti realan u vezi sa budućnosti odnosa dve zemlje", rekla je Grabar Kitarovićeva.

"Meni je pre svega u interesu da ne bude nikakvih sukoba niti razmirica između Hrvata i Bošnjaka, a naravno i Srba u Bosni i Hercegovini, i da ova presuda ne usloži još više procese na jugoistoku Evrope, već da trezveno gledamo u budućnost i da radimo na poboljšanju naših odnosa i na stabilizaciji i same Bosne i Hercegovine i njenom evropskom putu", rekla je hrvatska predsednica.

"Mislim da nam je svima dovoljno istorije (...) i treba da se čvrsto okrenemo budućnosti", zaključila je.

Jutarnji list prenosi da su Guteres i Kolinda Grabar Kitarović, tokom razgovora o stanju na jugoistoku Evrope, istakli da su presude Međunarodnog suda za ratne zločine presude pojedincima, a ne presude državama.

Glavne teme razgovora bile su stanje na jugoistoku Evrope, u vezi s čim su se "složili da ima razloga za zabrinutost, posebno zbog toga što je zastao proces evropskih integracija", rekla je hrvatska predsednica nakon sastanka, istakavši da je prvi čovek UN vrlo dobro upućen i zainteresovan za stanje u ovom delu Evrope.

Kolinda Grabar Kitarović boravi u radnoj poseti SAD, a danas će učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Haškog suda.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 06. dec 2017, 21:04)
Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

"Понављам, оптужнице и осуда су биле индивидуалне. Индивидуално се одговара за било које злочине који су почињени"

A od Srbije zele da dobiju 40 milijardi evra odstete?

(sreda, 06. dec 2017, 17:33)
anonymous [neregistrovani]

180 a ne 360 stepeni

360 stepeni znaci ista meta i isto odstojanje tj covek dodje na isto mesto posto je napravio celi krug. 180 stepeni znaci da covek zastupa potpuno druga i suprotna stanovista. Predsednica KGK svesno zaboravlja da je regularna hrvatska vojska napala Srbe u drugoj drzavi i cinila zlocine, narocito u Mrkonjic Gradu i bili nadomak Banja Luke ali su morali stati na inzistiranje SAD koje su dale zeleno svetlo za napad na SAO Krajinu i ulazak u BiH. U Hrvatskoj vlada iluzija da se vodio "domovinski i obrambeni rat" svesno zaboravljajuci da su vodili rat u drugoj drzavi.

(sreda, 06. dec 2017, 16:39)
Dejan [neregistrovani]

Ne lažite sebe

Presudom je utvrđeno da je regularna hrvatska vojska vršila u BiH akcije i činila zločine. Prema tome jeste Hrvatska bila agresor u tuđoj državi. Svidelo se vama to ili ne, ali u tom trenutku obe države su bile međunarodno priznate jer ste to tako i hteli. Za razliku od JNA koju stalno krivite i optužujete do trenutka kada još niste bili priznati. Ova presuda mora imati posledice jer je utvrđeno da se desilo šta se desilo, a vi kao naslednici velikohrvatske politike i zločinaca koji su pratili tu politiku morate proći kroz denacifikaciju i suočiti se s činjenicama. Što manje se odupirete to će biti lakše

(sreda, 06. dec 2017, 16:19)
anonymous Lala [neregistrovani]

Ta idi ,

A kad će dotična pokazati istu zabrinutost i za ustašluk u lijepoj .

(sreda, 06. dec 2017, 15:08)
anonymous [neregistrovani]

Obrat za 360

Kako se sada uzivljate u ulogu kad optužbe kojima ste neosnovano blatili Srbiju,morate okrenuti za 360 stepeni u pokušaju da se opravdate za zločine i agresiju utvrdjenu sudskim putem.Nemate nijednu relevantnu cinjenicu niti osudui Srbije ,ostaju vam samo laži i to vas najviše boli,a ne sudbina zločinaca ili nedajbože pijetet prema žrtvama

(sreda, 06. dec 2017, 13:33)
anonymous [neregistrovani]

posljedice!?

"треба разбити предрасуду да је Хрватска била агресор у Босни и Херцеговини" to nije predrasuda već činjenica, uz to je i potvrđena u Hagu.

(sreda, 06. dec 2017, 12:50)
Zoran [neregistrovani]

Dosta vam je istorije ..?

Gospodjo Grabar Kitarovic od jednom kada je rec o hrvatima da su
činili zlo i osudjeni od strane Haga koje u veliko podrzavate ,sada bi da idete u buducnost i dosta vam je istorije ...a kada osuđuju srbe onda na sva zvona pevate za dom spremni i pljujete kako su Srbi agresori ...losa vam je ta politika i providna celome svetu. Snosite i vi Hrvati deo odgovornosti gospodjo Kitarovic .