Linta pozdravlja presudu Haškog tribunala

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je presudu Žalbenog veća Haškog tribunala šestorici bivših zvaničnika takozvane "hrvatske republike Herceg-Bosne" i Hrvatskog veća odbrane.

U Lintinoj pisanoj izjavi navodi se da su tom presudom potvrđeni navodi iz prvostepene presude da je Hrvatska bila jedini agresor u ratu u Bosni i Hercegovini i da je Franjo Tuđman bio organizator zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji cilj je bio stvaranje etnički čiste "velike Hrvatske".

Nažalost, Haški tribunal mnoge druge presude, za razliku od ove, nije donosio na osnovu činjenica i dokaza već pod pritiskom zapadnih centara moći, kaže Linta.

On ističe da je zbog toga bilo moguće da Žalbeno veće Haškog tribunala novembra 2012. donese oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Prvostepenom presudom je bilo nedvosmisleno utvrđeno da je akcija "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Franjom Tuđmanom čiji cilj je bio nasilno proterivanje preko 220.000 krajiških Srba i stvaranje etnički čiste "velike Hrvatske", podseća Linta.

"Hrvatska da preimenuje nazive trgova, aerodroma, mostova..."

Linta je pozvao Evropsku uniju da Hrvatskoj pošalje jasnu poruku da u što kraćem roku preimenuje naziv aerodroma, ustanova, mostova, obala, trgova i parkova koji nose ime prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka.

U pisanoj izjavi Linta, naime, objašnjava da je jučerašnjom presudom Žalbenog veća Haškog tribunala šestorici bivših lidera tzv. Herceg Bosne definitivno potvrđeno ono što je bilo poznato još početkom 90-tih godina prošlog veka.

"Naime, Hrvatska je, prema navedenoj presudi, vodila osvajački i zločinački rat, a bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman, bivši ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske general Janko Bobetko su zvanično proglašeni ratnim zločincima jer su vodili politiku čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste 'velike Hrvatske'", naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Linta, takođe, traži da se ukloni preko 80 spomenika i bista Franje Tuđmana koji se nalaze na javnim mestima u desetinama hrvatskih gradova.

Takođe, smatra, potrebno je to isto učiniti sa ulicama i spomenicima koji nose ime Gojka Šuška i generala Janka Bobetka.

"Hrvatska sada ima obavezu da se distancira od agresivne i zločinačke politike, kao i od ratnih zločinaca Franje Tuđmana, Gojka Šuška i generala Janka Bobetka", poručio je Linta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво