Reagovanja u BiH na presude u slučaju "Prlić"

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović pozvao je na dostojanstvo i smirenost u celoj Bosni i Hercegovini, naročito u delovima gde je bio sukob između Bošnjaka i Hrvata. Presuda Prliću i ostalima predstavlja pečat na taman deo istorije, poručio je Bakir Izetbegović. U Mostaru je presuda "hercegbosanskoj šestorci" dočekana kao začuđujuća i nepravedna, a za Bošnjake delimično pravedna.

Posle izricanja presude Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali", u BiH su različita reagovanja uglavnom na nacionalnoj osnovi.  

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je pozvao građane BiH na smirenost nakon izricanja presude.

"Pogotovo ne treba nasedati na provokacije iz političkih i drugih centara. Ne treba nasedati na provokacije onih koji će zloupotrebiti današnje presude i otvoriti presude svim časnicima HVO-a", rekao je Čović na konferenciji za novinare, nakon izricanja konačne presude u slučaju "Prlić i ostali".

Pozvao je na dostojanstvo i smirenost u celoj Bosni i Hercegovini, naročito u delovima gde je bio sukob između Bošnjaka i Hrvata.

"Održivost Bosne i Hercegovine zavisi od statusa hrvatskog naroda. Obezbedićemo potpunu ravnopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda", naveo je Čović. 

Naveo je da su mogli učiniti više prema onima koji su dospeli u Haški tribunal.

"Druga stvar je kako smo pomagali odbrani i porodici osuđenih. Ako u presudi čujete da rušenje Starog mosta nije zločinački čin, jer je bio legalan vojni objekt, a s druge strane nešto drugo, onda je to problem", rekao je Čović.

Naveo je da su svesni da Haški sud nije sud pravde, nego da je imao druge zadatke. "Ni u jednoj reči niste mogli čuti da je neko nešto lično učinio. Ovo je zločin prema svim časnim predstavnicima HVO-a pa i svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH. Slobodan Praljak je podneo žrtvu da dokaže da je nevin", istakao je Čović.

Izetbegović: Presuda Prliću i ostalima – pečat na taman deo istorije 

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je presudom u slučaju "Prlić i ostali" Haški tribunal, svojim predanim i profesionalnim radom, afirmisao međunarodno pravo i ugled i vratio osećaj delimične satisfakcije žrtvama i porodicama žrtava. 

Izetbegović je, na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, povodom izricanja pravosnažne presude u pomenutom postupku, rekao da je Haški tribunal institucija UN i da presude tog suda treba prihvatiti iskreno i sprovesti ih.

"Poslednju presudu Tribunal je izrekao Jadranku Prliću i grupi koja je učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu i jednoj politici sa (Franjom) Tuđmanom na čelu", kazao je Izetbegović.

Podsetio je da je Veće utvrdilo da je na području tzv. Herceg-Bosne postojao međunarodni oružani sukob.

"HVO i HZ HB su bile u funkciji ostvarivanja različitih aspekata i u tu svrhu su izvršeni napadi na Bošnjake, organizovani koncentracioni logori. Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince. Na ovaj način stavljen je pečat na tamni deo istorije", rekao je Izetbegović.

Istakao je da je hrvatska politika tokom rata kreirana sa dva lica – u Zagrebu i u BiH.

"Jedno je neuspeli udruženi zločinački poduhvat koji je napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate, a drugo je svetlo lice hrvatske politike – borilo se i izborilo i pomoglo Bošnjacima rame uz rame do kraja rata", naveo je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da se sud bavi zločinom i zločincima, dakle, kako je rekao, tamnom stranom, a da Bošnjaci žele da ostvare saradnju sa onom svetlom stranom i da sa njima grade dobrosusedske i prijateljske odnose.

Upitan da li BiH planira neke naredne korake prema Hrvatskoj nakon ove presude i da li će za to biti potrebna saglasnost sva tri člana Predsedništva BiH, Izetbegović je rekao da nije pravnik i da ne može da tvrdi, ali da ne vidi da se tu, kako je rekao, može nešto preduzeti u odnosu na Hrvatsku.

"Bitno je da Hrvatska doživi neku vrstu katarze, to bi za mene bilo dovoljno. Bilo je šta je bilo, Hrvatska je izvršila agresiju na BiH, pomogla etničko čišćenje. Mi smo, s druge strane, spremni da pojačamo osećaj toga što je Hrvatska mnogo pomogla Bošnjacima i borila se sa nama rame uz rame", rekao je.

Na pitanje da li je nakon izricanja presude u Hagu razgovarao sa kolegom Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao da nije, da je to pokušavao ranije u nekim drugim slučajevima i da nije bio zadovoljan tim razgovorima.

"Trajaće to još neko vreme, ali će prestati. Treba pogledati žrtvama u oči, ova presuda će delovati kao antibiotik, smiriće njihovu retoriku i pretenzije", rekao je Izetbegović.

Osvrnuvši se na neke izjave iz Zagreba da će bošnjačka strana sada iskoristiti priliku da dalje marginalizuje Hrvate u BiH, Izetbegović je rekao da Hrvati u BiH nisu marginalizovani.

"Svi mi imamo mnogo toga sličnog u ovoj nesavršenoj zemlji. Generalno, kada uzmete poziciju hrvatskog naroda, on je u boljoj poziciji u BiH od Bošnjaka", rekao je Izetbegović precizirajući da tu pre svega misli na broj ministara u institucijama Federacije i da raspolažu svim mehanizmima kojima, kako je rekao, mogu da zaustave sprovođenje svake odluke.

"Nema govora o tome da Hrvati ne dobijaju deo svog kolača u BiH. I to je jedan od bitnih preduslova da se sačuva mir u BiH. Mislim da nijedan od tri naroda u BiH nema razloga za duboku isfrustriranost", zaključio je Izetbegović.

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da današnja presuda Haškog suda predstavlja predugo čekanu pravdu i delimičnu satisfakciju za žrtve zločina.

"Presuda je bazirana na civilizacijskim standardima i normama međunarodnog prava i u potpunosti odgovara relevantnim i dokazanim istorijskim činjenicama. Zbog toga će dugoročno gledano, dovesti do stavljanja tačke na pokušaje rehabilitacije ideje tzv. Herceg-Bosne ili sličnih paradržavnih, secesionističkih ili hegemonističkih projekata, jer nosi snažnu poruku i pouku koju će naposletku svi, a posebno oni koji je trenutno osporavaju, morati da prihvate" naveo je Zvizdić, prenosi Fena.

Za mostarske Hrvate haška presuda nepravedna i začuđujuća 

Presuda "hercegbosanskoj šestorci", u okviru koje je Tribunal u Hagu utvrdio da je Hrvatska bila strana agresorska sila u BiH tokom poslednjeg rata i da je učesnica udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničog čišćenja, sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, za Hrvate u, inače podeljenom, gradu Mostaru dočekana je kao začuđujuća i nepravedna, a za Bošnjake delimično pravedna. 

Petar Zelenika, prvi zapovednik odbrane Mostara, ocenio je da je to za njega "montirana politička presuda".

Miljenko Lugonja, bivši zapovednik i osnivač ratne bolnice u Mostaru, ocenio je takvu presudu kao "političku glupost".

"Ima Boga, ima pravde. Oni (Prlić i ostali) trebalo je već davno da budu oslobođeni", poručio je Lugonja u izjavi za portal Dnevnik.hr.

Mostar je, inače, duboko podeljen grad i u skladu s tim su podeljena i očekivanja o presudi Tribunala u Hagu.

Hrvatski veterani u Mostaru saopštili su ranije danas da će "Hrvatska Republika Herceg-Bosna za nas uvek ostati častan i pošten politički okvir Hrvata u BiH, a danas je ideal naše slobode u BiH".

Oni smatraju da je potrebno da svi odgovaraju za počinjene ratne zločine i da za žrtve na sve tri strane bude zadovoljena pravda.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije saopštili su da će policija u tom gradu biti u punoj pripravnosti i da će reagovati u slučaju da bezbednosne procene pokažu da je to potrebno.

General HV-a i HVO-a Zlatan Mijo Jelić, gostujući u "Specijalu" Nove TV, nije krio ogorčenje i razočaranje delomično izrečenom drugostepenom presudom šestorici.

"Sve vlade su od odlaska šestorke u Hag površno ovo shvatile, nisu se ozbiljno niti institucionalno angažovale. Ovi ljudi bili su prepušteni sami svojim odbranama. Nama svedocima, koji smo privatno išli, bez gotovo ikakve institucionalne pomoći, bez ikakvih priprema od institucija koje je trebalo da nam pomognu da se dokažu činjenice, bilo je dovoljno da sudu damo dovoljno činjenica, dokaza i dokumenata da je ta presuda morala biti oslobađajuća", ističe Jelić.

Napomenuo je i da počinjene zločine niko ne dovodi u pitanje, ali da za njih odgovornost mora biti individualna, pa i da ih sigurno niko od optužene šestorke nije počinio.

Kvalifikujući Haški sud ne samo kao politički, Jelić je rekao da on falsifikuje istoriju, kao i da je ovom presudom dokazao da je upravo ta međunarodna pravosudna institucija "udružena zločinačka organizacija, da su tužilaštvo i sudije u Haškom sudu deo udružene zločinačke organizacije koja falsifikuje istoriju i rat na prostoru bivše Jugoslavije".

Prema njegovim rečima, za zločine nad hrvatskim narodom u BiH niko nije odgovarao, a Muslimani su počinili na stotine masovnih zločina. 

Lagumdžija: Presuda "Prliću i ostalima" za nauk

Nekadašnji ministar spoljnih poslova BiH i lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija smatra da se "novembarskim presudama u Hagu", Ratku Mladiću i "hercegbosanskoj šestorci" presuđeno projektima prošlosti i poruka za budućnost onima koji su spremni da ubijaju ljude, države i društva poput BiH.

"Ovo nam svima treba biti nauk da se ne mogu stalno voditi bitke za ispravljanje zločinačke prošlosti istovremeno vodeći države i narode ka budućnosti. Niko nema razloga ni za trijumfalizam ili zadovoljstvo ni za osećaj poraza i poniženja", poručio je Lagumdžija.

Istakao je da se u ovom nepravednom svetu moramo zajedno boriti za bolju budućnost znajući da kazna ne ispravlja nijednu načinjenu nepravdu. 

"Presude kao ove su uslov da krenemo napred jer su zločine nazvali zločinom i jasno definisali ideologiju, politiku i egzekutore", smatra Lagumdžija.

Hag, ističe, nije presudio svim zločincima, ali oni kojima jeste sigurno nisu heroji.

"Gubitnici su svi koji se nakon ovoga ne suoče s istinom i ne shvataju da svi treba da osude svakog zločinca bez obzira u ime koga i čega je činio zločine. Da se ne ponovi. Nikome", rekao je Lagumdžija, saopšteno je iz Info-službe Fondacije društva zajedničkih vrednosti. 

Cvijanović: I današnji incident dovodi u sumnju rad Tribunala 

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da incident u Haškom tribunalu, kada je, tokom izricanja presude šestorici lidera nekadašnje Herceg-Bosne, Slobodan Praljak popio otrov, pokazuje kakva je to institucija kao i da sve ono što se moglo videti ranije dovodi u veliku sumnju rad Haškog tribunala.

"Mnogi su saglasni da je taj sud radio pod pritiskom velikih međunarodnih sila, kao i da ima zadat dnevni red, koji samo treba da sprovede", rekla je Cvijanovićeva, prenosi RTRS.

Prema njenim rečima, sama činjenica da u Haškom tribunalu ljudi umiru, da postoje ozbiljne primedbe o neadekvatnoj medicinskoj pomoći, pa i da neko može da popije otrov u sudnici, pokazuju kakva je to institucija.

Incko pozvao na poštovanje presude Haškog suda

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko pozvao je da se poštuje presuda Haškog tribunala bivšim političkim i vojnim čelnicima Herceg-Bosne, ističući kako je to jedini put koji BiH može povesti napred, a sve je uporedio sa procesima u Nemačkoj nakon Drugog svetskog rata.

"Zločini koje su počinili danas osuđeni pojedinci naneli su bol i patnje mnogima u Bosni i Hercegovini, a za mnoge od njih stavljena je tačka na jedno tragično poglavlje. S obzirom na to da je u ovom predmetu doneta konačna presuda, moramo imati na umu da su to bila dela pojedinaca, a ne naroda, i da svakome od nas treba suditi samo prema delima, a ne prema nacionalnosti", rekao je Incko, prenosi Hina.

On je pozvao sve u BiH da prihvate ovu konačnu presudu i krenu dalje putem pomirenja.

"Istina i pravda su jedini put napred, a istovremeno i jedini put ka stvarnom pomirenju i boljoj budućnosti. Način na koji se Nemačka izborila sa svojom prošlošću – iskreno i energično – upravo je ono zbog čega je ta zemlja tako napredovala i stekla poštovanje celog sveta. Da bi se postiglo to isto, ova presuda, kao i druge koje je doneo sud, mora se u potpunosti poštovati i ne sme se politizovati", rekao je Incko.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво