Reagovanja u Hrvatskoj nakon presuda u Hagu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prekinula je zvaničnu posetu Islandu zbog novonastale situacije u vezi sa izricanjem presuda Žalbenog veća Haškog tribunala u slučaju "Prlić". Premijer Andrej Plenković poručio da će razmotriti sve mehanizme kako bi se osporili navodi o odgovornosti državnog vrha Hrvatske.

Kolinda Grabar Kitarović se vraća sa Islanda, gde je učestvovala na samitu Veća žena svetskih lidera – nakon što je u Hagu potvrđen zaključak da su u slučaju "Prlić" udruženi zločinački poduhvat uspostavili Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem uspostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske.

Presudu odbija da komentariše dok se nalazi u inostranstvu.

"Ona je predsednica i izjavu će dati u Hrvatskoj", rečeno je hrvatskim novinarima u njenom kabinetu, prenosi Jutarnji list.

Dodali su i da je predsednica Grbar Kitarović u stalnom kontaktu sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Inače, Plenković je izjavio da će se razmotriti sve političke i pravne mehanizme kako bi se osporili navodi iz današnje presude Haškog tribunala o odgovornosti državnog vrha Hrvatske.

"Potvrđeno je da u nadležnosti ovog suda nije zaključivanje o odgovornosti države Hrvatske. Smatramo da državni vrh u tim vremenima nije mogao biti povezan s činjenicama kakve su interpretirane u presudi iz 2013. godine", rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Plenković je ocenio da je apsurdno da ni u jednoj presudi do sad nije utvrđena odgovornost srpskog državnog rukovodstva zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu.

"U svetlu svega navedenog razmotrićemo mogućnosti kako bi osporili navode iz današnje presude", rekao je premijer Hrvatske. 

U Hrvatskom saboru burno su reagovali kada je stigla vest da je Praljak popio otrov, piše Indeks. Prekinuta je sednica u trenutku kad je izlagala Anka Mrak Taritaš.

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da nije iznenađen odlukom Haškog tribunala, ali ga je, kaže, iznenadio deo presude prema kome je Hrvatska bila umešana u rat i da je Tuđman bio vođa udruženog zločinačkog poduhvata.

Josipović je za Radio Slobodna Evropa rekao da je sve to što se, kako je rekao, dešavalo u ratu bilo strašno, nepotrebno i da svaki zločin zaista mora biti kažnjen.

Kada je reč o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, Josipović navodi da on pokazuje da "sud nema jednake kriterijume".

Bivši premijer i predsednik SDP-a Zoran Milanović smatra da je presuda Haškog tribunala da je Hrvatska bila učesnica udruženog zločinačkog poduhvata sa prvim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu – izmišljotina.

Očekuje da će "određene politike i političari, pre svega u BiH, tu odluku pokušati da instrumentalizuju".

Miroslav Tuđman, poslanik HDZ-a i sin prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, rekao je povodom presude Tribunala da "Hrvatska nije proizvodila zlo, već se borila sa zlom".

Presude izrečene osuđenoj šestorci u tom slučaju ga, kaže Tuđman, užasavaju.

Predsednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić odbacio je hašku presudu "hercegbosanskoj šestorci" kao neutemeljenu i ocenio da ona predstavlja "šamar Hrvatskoj". 

Hrvatski general Pavao Miljavac povodom presude u slučaju "Prlić i ostali" kaže da je "to potpuna nepravda".

"To je potpuna nepravda, jer niko nije uzeo u obzir da su u tih 4-5 meseci bile najžešće operacije Armije BiH. Niko ne spominje mudžahedine koji su činili strašne zločine. Računali smo na pravdu, ali pokazalo se da je Haški sud politički sud, a ne znam koja je poruka", rekao je Miljavac za HRT.

Poslanik u Saboru Miro Bulj rekao je da je "Praljak branio hrvatski narod i Hrvatsku i BiH".

"Da nije bilo hrvatskog vojnika, imali bismo još jednu Srebrenicu, a to je bihaćka enkvala", tvrdi Bulj.

Žalbeno veće je potvrdilo kazne zatvora za Jadranka Prlića (25 godina), Bruna Stojića (20 godina), Slobodana Praljka (20 godina), Milivoja Petkovića (20), Valentina Ćorića (16) i Berislava Pušića.

Praljak je nakon izricanja kazne povikao da odbacuje presudu i da nije ratni zločinac, pa je zatim popio nešto iz bočice, a njegov advokat je rekao da je u pitanju otrov. Čitanje presude je zatim prekinuto.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво