Haški sud: Franjo Tuđman predvodio udruženi zločinački poduhvat; Praljak izvršio samoubistvo pošto je popio otrov u sudnici

Osuđeni Slobodan Praljak preminuo je u bolnici, pošto je popio otrov u sudnici Haškog tribunala nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina. Haški sud potvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem etničkog čišćenja delova BiH, na čijem čelu je bio Franjo Tuđman. Hrvatska je sprovodila kontrolu preko lokalnih tela u Herceg-Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije, saopštio je sudija Karmel Ađijus. Jadranku Prliću i još petorici optuženih potvrđene prvostepene kazne.

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločinački poduhvat "uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem uspostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske".

"Žalbeno veće utvrđuje da (optuženi) nisu dokazali da je raspravno veće na pogrešan način protumačilo dokazne predmete ili da je na bilo koji način pogrešilo u donošenju zaključka", rekao je sudija Ađijus.

Odbijen je zaključak da je udruženi zločinački poduhvat postojao samo tamo gde su se vodile borbe. Kršenje Ženevske konvencije može se primeniti na celom području Bosne i Hercegovine, rekao je predsedavajući sudija Karmel Ađijus.

U prvostepenoj presudi kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, pored bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, navedeni su i tadašnji ministar odbrane Gojko Šušak i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a, general Janko Bobetko.

Prvostepenom presudom je pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba i pravilno je utvrđeno da je Hrvatska sprovodila kontrolu preko lokalnih tela u Herceg-Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije, naveo je sudija Ađijus.

Žalbeno veće potvrdilo je kazne zatvora za Jadranka Prlića, Bruna Stojića i Slobodana Praljka, a u vreme kazni uračunato je i vreme koje su do sada proveli u zatvoru.

Prliću je odbijena žalba i potvrđena kazna zatvora od 25 godina, a Stojiću i Praljku je potvrđena kazna od 20 godina zatvora.

Praljak je nakon izricanja kazne povikao da odbacuje presudu i da nije ratni zločinac. "Slobodan Praljak nije ratni zločinac, prezirem vašu presudu", rekao je Praljak, a zatim je popio nešto iz bočice.

Veće je najpre nastavilo da čita presudu, ali je neko u sudnici povikao da je u pitanju otrov i čitanje presude je prekinuto. Praljkov advokat je rekao da je njegov branjenik popio otrov, posle čega je prebačen u bolnicu, gde je preminuo.

Posle više od dva i po sata prekida, u Haškom tribunalu je nastavljeno čitanje pravosnažne presude u slučaju "Prlić", po kojoj je potvrđena kazna Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, Valentinu Ćoriću od 16 i Berislavu Pušiću od deset godina zatvora.

Sudija Karmel Ađijus, objašnjavajući razlog prebacivanja zasedanja u sudnicu 3 iz sudnice 1, rekao je da je "sudnica 1 sada mesto zločina i da holandske vlasti u njoj sprovode istragu zbog onoga što se jutros dogodilo.

Što se tiče generala Praljka, Ađijus je konstatovao da on "nije prisutan".

Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo je optužene za zločine nad civilima u Mostaru.

Ađijus je rekao da je Žalbeno veće, uz suprotno mišljenje sudije Fausta Pokara, zaključilo da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo izvršeno u vojne svrhe, a ne radi zastrašivanja i terorisanja civilnog stanovništva, bosanskih muslimana.

Žalbeno veće je praktično potvrdilo sve osuđujuće presude koje je Pretresno veće izreklo Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću u odnosu na događaje koji su se odigrali od 1992. do 1994. godine u osam opština i pet zatočeničkih centara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić ostaju osuđeni za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija, konkretno za ubistvo, hotimično lišavanje života, progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju, protivpravno zatvaranje civila, prisilni rad, nečovečna dela, nečovečno postupanje, protivpravno i bezobzirno uništavanje imovine širokih razmera koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namenjenim religiji ili obrazovanju, protivpravne napade na civile i protivpravno terorisanje civila.

Osim toga, Prlić, Stojić, Petković i Ćorić su osuđeni za silovanje, nečovečno postupanje (seksualno zlostavljanje), protivpravno i bezobzirno oduzimanje imovine širokih razmera koje nije opravdano vojnom nuždom, kao i pljačkanje javne i privatne imovine po osnovu treće kategorije odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Praljak je takođe osuđen za protivpravno i bezobzirno oduzimanje imovine širokih razmera koje nije opravdano vojnom nuždom i pljačkanje javne i privatne imovine po osnovu treće kategorije odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Ćorić je dodatno osuđen za više zločina za koje snosi odgovornost kao nadređeni.

Žalbeno veće je prihvatilo neke žalbene osnove Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Tužilaštva, dok je u potpunosti odbacilo žalbe koje su uložili Prlić i Pušić.

Pored predsednika Žalbenog veća, sudije Karmela Ađijusa, članovi Žalbenog veća su bile i sudije Liju Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone Džastis Moloto.

Ovako je teklo izricanje presude

20. 25 – Tužilaštvo Haškog tribunala saopštilo je da je zadovoljno presudom podsećajući da još vojnih zvaničnika i komandanata srednjeg i visokog ranga tek treba da budu izvedeni pred lice pravde zbog svojih zločina, a mnogi od njih su dostupni hrvatskim pravosudnim organima.

17.25 – Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski potvrdio je da je Praljak preminuo u bolnici i izrazio saučešće porodici.

15.30 – Holandske vlasti pokrenule istragu o tome kako je Praljak popio otrov u sudnici, rekao je sudija Karmel Ađijus.

15.00 – Završeno izricanje presude, potvrđene kazne za preostalu trojicu u slučaju "Prlić". 

14.43 – Nakon više od dva i po sata prekida, u Haškom tribunalu je nastavljeno čitanje pravosnažne presude u slučaju "Prlić".  

14.35 – Slobodan Praljak preminuo u bolnici, javlja Večernji list. 

13.40 – Uz policijsku pratnju Praljka su izneli kroz zadnji izlaz suda, javio je reporter Večernjeg lista koji je dobio tu informaciju od kolege iz Hine.  

13.30 – Portparol suda je rekao da je Praljak živ i da mu se ukazuje pomoć, prenosi Rojters.

12.15 – Portal Indeks javlja da je upućen helikopter koji bi trebalo da transportuje Praljka. Ekipa Hitne pomoći ušla u sud.

11.40 – Slobodan Praljak, jedan od optuženih u slučaju "Prlić", popio je, prema rečima njegovog advokata, otrov u sudnici Tribunala nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora. Prekinuto je čitanje presude.

10.37 – Sudija Ađijus je saopštio da je bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman predvodio udruženi zločinački poduhvat.

10.00 – Počelo izricanje presude u slučaju "Prlić".

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво