Linta: Hrvatska da se odrekne lažnog "vukovarskog mita"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsetio je da se danas navršava 26 godina od kada su pripadnici JNA oslobodili Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija i ocenio da je jedan od uslova trajnog mira između Srbije i Hrvatske da se Hrvatska odrekne lažnog "vukovarskog mita".

Rat u Vukovaru je počeo kada su hrvatske paravojne formacije krajem avgusta 1991. započele blokadu garnizona JNA, kojem su isključili vodu i struju, a pripadnike legalne JNA ubijali snajperima, navodi se u pisanoj izjavi Linte.

On je ukazao da su još u proleće iste godine hrvatske paravojne formacije okupirale Vukovar i počele dizati u vazduh srpske kafiće i kuće, a zatim su počela organizovana zastrašivanja, otimanja, premlaćivanja i ubistva Srba.

Prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje deluje u Hrvatskoj, u Vukovaru je tokom leta i jeseni 1991. godine ubijeno ili nestalo najmanje 120 Srba.

Linta ističe da je u Hrvatskoj dominatan takozvani "vukovarski mit", koji je utemeljen "na laži i prevari" i čiji cilj je da konstatno raspiruje mržnju prema Srbima nazivajući ih agresorima i zločincima.

"U Hrvatskoj deca uče kako je Vukovar tobože oduvek bio hrvatski grad, kako su rat u Vukovaru tobože započeli Srbi i JNA; kako je JNA tobože bila srpska vojska koja je izvršila agresiju na Hrvatsku, kako su Hrvati bili slabo naoružani, kako je Vukovar 'grad heroj' koji je tobože bio u potpunom okruženju, kako je Ovčara najveći zločin. Brojne činjenice jasno pokazuju da je Tuđmanova Hrvatska izvršila agresiju na Srbe u Vukovaru i širom Hrvatske s ciljem stvaranja etnički čiste države po uzoru na zloglasnu NDH", istakao je Linta.

Kako je dodao, u tome su u velikoj meri uspeli zahvaljujući dvostrukim standardima zapadnih sila.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво