Sberbanka će u zamenu za dug tražiti Merkator?

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost Leks Agrokora za Sloveniju. Na taj način, ruska banka će moći da zatraži "Merkator" u zamenu za dug "Agrokora", piše portal Seebiz.

Leks Agrokor, po kom su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna "Agrokor", prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana poverilaca.

Način sprovođenja restrukturiranja "Agrokora" koji je izabrala Hrvatska – takozvana materijalna konsolidacija – izjednačava poverioce koji su u različitim položajima.

Po Leks Agrokoru, poverioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim delovima "Agrokorovog" konglomerata bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Ovo je u suprotnosti sa slovenačkim stečajnim zakonom, i zato što "Agrokor" ima poverioce i imovinu u Sloveniji, Okružni sud u Ljubljani nije prepoznao valjanost Leks Agrokora za Sloveniju.

Sud je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, odnosno slovenačke filijale Sberbanke. Sberbanka je "Agrokorov" poverilac i traži da dobije deonice "Merkatora", koji je među onim delovima "Agrokora" koji rade bolje.

Ukoliko bi u Sloveniji važio Leks Agrokor, vanredni upravnik hrvatskog kocerna Ante Ramljak bi mogao da proda "Merkator" i da prihod podeli svim kreditorima, kaže za "Dnevnik" profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu Miha Juhart. Sada je najverovatnije da će Sberbanka pokušati da stekne veći deo "Merkatora" na sudu.

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53 posto deonica u vlasništvu "Agrokorove" holandske kompanije "Agrokor B. V."

Žalbu protiv Leks Agrokora u Sloveniji uložila je slovenačka vlada, ali je sud zbog nedostatka pravnog interesa odbio. Vlada je tvrdila da bi Leks Agrokor imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije.

"U svakom slučaju, cilj koji smo postavili smo postigli", izjavio je za agenciju STA ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek. "Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju Merkatora na brži i efikasniji nacin", dodao je on.

Rekao je da o budućim potezima Sberbanke ne može govoriti, ali je priznao da će sada poverioci "Agrokora" moći da zahtevaju plaćanja iz "Agrokorovog" udela u "Merkatoru".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво