U Austriji samo šest poslanika migrantskog porekla

Samo 3,3 odsto poslanika u novom sazivu austrijskog parlamenta je migrantskog porekla, a troje od njih rođeno je u Turskoj.

U novom sazivu austrijskog parlamenta 84 poslanika su prvi put u poslaničkim klupama, ali i pored novog sastava jedno je nepromenjeno, a to je da su ljudi migrantskog porekla premalo zastupljeni.

Samo šest od ukupno 183 poslanika je migrantskog porekla, pokazuje istraživanje ustanove "Novi Austrijanci".

Socijaldemokratska partija Austrije ima tri poslanika stranog porekla, a na drugom mestu je lista "Pilc" sa dva i Narodna partija sa jednim.

Poslanici migrantskog porekla socijaldemokrata su Nurten Jilmaz, Muna Duzdar i Selma Jildirim, u klupama liste "Pilc" sede Štefani Koks i Alma Zadić, a migrantski poslanik narodnjaka je Efgani Demnez.

Pet poslanika migrantskog porekla nije rođeno u Austriji, a zemlja rođenja čak tri poslanika je Turska. Kada je reč o poslanicima stranog porekla liste "Pilc", Koksova je rođena u Sidneju, a Zadićeva u Tuzli.

Ako se poredi udeo poslanika migrantskog porekla sa udelom migranata u stanovništvu Austrije, jasno se vidi koliko građani stranog porekla nisu zastupljeni u politici, jer udeo migranata u stanovništvu iznosi oko 22,1 odsto.

Što se srpske zajednice tiče, ona, za razliku od turske, nije dovoljno dobro organizovana da bi predstavljala važan faktor za političke partije, te postoje samo pojedinci koji su aktivni članovi stranaka, ali zbog slabe podrške svoje zajednice ne mogu dospeti na važna mesta.

Srpsku zajednicu većina stranaka ignoriše na izborima jer se zna da slabo učestvuje u političkom životu, a njeni pripadnici gotovo da ne izlaze na glasanje.

Na drugoj strani, turska zajednica je veoma aktivna i gura svoje političke predstavnike, iako razjedinjeni između sebe, spolja deluju uvek jedinstveno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи