Kraj "antičke" Makedonije

Makedonski ministar kulture Robert Alađozovski rekao je da vlada u Skoplju neće više trošiti novac na projekat "Skoplje 2014", kontroverzni poduhvat bivše vlade Nikole Gruevskog. Taj projekat koštao je, do sada, Makedoniju više od 400 miliona evra.

"Skoplje 2014 je projekat za koji nećemo dozvoliti da se dalje odvija ili povlači bilo kakva finansijska sredstva", rekao je makedonski ministar kulture Robert Alađozovski, navodeći da je radna grupa dostavila elaborate za tri spomenika o čijoj će daljoj sudbini odlučiti vlada.

Elaborat obuhvata spomenik "Vojnik na konju" na glavnom gradskom trgu, kompoziciju skulptura nazvanu Majka Tereza i kip Andona Janeva Koseta.

Prema procenama, vlada Nikole Gruevskog je za projekat "Skoplje 2014" potrošila više od 400 miliona evra i u potpunosti promenila izgleda glavnog grada Makedonije, izazivajući ozbiljne polemike među urbanistima, kao i oštre proteste iz susedne Grčke.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 14. nov 2017, 00:57)
anonymous [neregistrovani]

Evo, Makedonac

Skoplje sada izgleda kao glavni grad i evrpopska metropola, ranije je izgledao kao provincijski grad, mešavina turske kasabe i bezličnog socijalističkog gradića sa betonskim soliterima. Makedonija nosi kulturno i istorijsko nasleđe antičke Makedonije jer je to isti geografski prostor a antički Makedonci su inkorporirani u slovenski etnos koji formira modernu makedonsku naciju. U severnoj Grčkoj žive Makedonci kao manjina a Grci koji tvrde da su makedonci su potomci maloazijskih Grka, kolonizovani 20 god. I još nešto, i Ajfelovu kulu u su svoje vreme ismejavali da je kič...

(ponedeljak, 13. nov 2017, 22:17)
anonymous [neregistrovani]

Ohrid

Ne poznajem Makedonca koji za "zurku" kipova iz raznih epoha kaze da je lepa.Kao ni za kičeraj po Vardaru (betonske "ikebane").A Skoplje je nekada bio stvarno lep grad....

(ponedeljak, 13. nov 2017, 18:49)
Aca [neregistrovani]

Makedonac

Tako je

(ponedeljak, 13. nov 2017, 17:16)
Zooonlooogoooonechon [neregistrovani]

kic

Cisti kic sto se radi u Skoplju. A Makednonci su slovenskog porijekla i imaju gensku srodnost sa Srbima i Bugarima. Anticki-Makedonski jezik je izumro. A potomci antickih Makedonaca zive u sjevernoj Grckoj. tako da razumijem da Grci protestuju zbog krojenja istorije u Skoplju. Cak Makedonci u skoli uce da je Marko Kraljevic Mmakedonski kralj iako je Srbin vazal i vladao je podrucijem danasnje Makedonije a otac mu je imao srpski grb a to u skolskim knjiga izostavljaju.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 17:12)
anonymous [neregistrovani]

Neboderi i spomenici

Kakve veze imaju neboderi, poslovni prostori i stanovi sa spomenicima i to spomenicima helenskim vladarima i dogadjajima i sve u 21 vijeku? Sama ideja je cisti kiceraj i spovodjenje necijeg tipicnog balkanskog inata, a o izvedbi i da ne govorimo.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 16:10)
anonymous [neregistrovani]

Aleksandar Makedonski

Ucili smo u osnovnoj skoli da on bio Grk...ali kad moze Nikola Tesla sin srpskog pravoslavnog svestenika biti "Hrvat"....onda i Aleksandar M. moze biti Makedonac(slavenskog porijekla)....???

(ponedeljak, 13. nov 2017, 16:09)
anonymous [neregistrovani]

Pa i kod nas

Pa megalomanija je i kod nas. Niču kule i neboderi. Ukinut zakon koji nije dozvoljavao više od 15 spratova. Samo što je razlika što je kod nas futurizam a u Makedoniji neki kič neoklasike antike.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 15:23)
anonymous [neregistrovani]

Барок на балкански начин

Многима је у Македонији цела младост пропала диринчећи даноноћно за бедну цркавицу, да би мегаломанска власт "уштедела" и градила нео - барокне тврђаве без мрвице укуса, лепоте, уметничких и архитектонских вредности.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 15:19)
anonymous [neregistrovani]

Kiceraj

Nevidjeni kiceraj. Iako nisam arhitekta vidi se da sve sto je izgradjeno nema nikakve veze sa realnoscu.

(ponedeljak, 13. nov 2017, 15:03)
anonymous [neregistrovani]

Pohvale Gruevskom za Skoplje 2014

Steta sto se zaustavlja prelepo je izgradjeno sve do sad i vredelo je za sve pare. Ukoliko izuzmemo politicki elemenat i taj spor sa grcima vec samo urbanisticki i estetski Skoplje nikad lepse nije izgledalo tako da je projekat bio pun pogodak.