Pupovac: Erdutski sporazum značajan za srpsku zajednicu u Hrvatskoj

Srpsko nacionalno veće u Hrvatskoj organizovalo je svečanu akademiju povodom obeležavanja 22. godišnjice potpisivanja Erdutskog sporazuma, a Milorad Pupovac istakao je da je nakon rata veoma važno imati uvek u vidu vrednost mira i stradanje naroda.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac je podsetio da je mirovni sporazumom, koji je u Erdutu potpisan pre 22 godine, Hrvatskoj doneo trajan mir, potpunu teritorijalnu suverenost, uspostavljanje vlasti, ali da je značajan i za srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

"Činjenica da se u nekoj državi uspostavlja mir, kao sporazumom iz Erduta, je od neizmerne važnosti. To je nešto što ne treba da se zaboravi", istakao je Pupovac.

Pupovac je naveo i da je Erdutskim mirovnim sporazumom predviđena mogućnost integracije Srba u hrvatsko društvo, povratak u Hrvatsku za one koji su izbegli prilikom akcija Bljesak i Oluja, ali je ukazao i na probleme sa kojima se danas suočava srpska zajednica.

"Danas se govori o proporcionalnoj participaciji u državnim telima u Hrvatskoj, a prema izveštaju koje je Srpsko nacionalno veće objavilo pre nekoliko dana, taj broj je uvek popravljala slika na području istočne Slavonije sa 700 policajaca u jednom trenutku sprske nacionalnosti. To je značajno popravljalo ukupnu sliku, ali ako se to menja tako se i ukupna slika nažalost pogoršava", naveo je Pupovac.

"Ta brojka je danas gotovo manja od dva odsto, a o javnim službama da ne govorim", dodao je predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu posebnu pažnju treba posvetiti ekonomskom životu i pretpostavakama na području koje pokriva Zajedinčko veće opština i dva županijska veća.

"U toj stvari za nas je od velike važnosti da smo sami dovoljno osposobljeni da preuzmemo deo aktivnosti kroz opštine, kroz Zajedničko veće opština i kroz Veće", istakao je Pupovac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво