Dron otkrio ilegalnu seču šume u Rumuniji

Rumunska vlada obećala je da će se obračunati sa ilegalnom sečom nakon što je otkrivena ogromna "rupa" u zaštićenoj šumi Semenik Kel Karasului, na granici sa Srbijom.

Kako se navodi, dramatičan snimak je slučajno snimljen u Nacionalnom parku Semenik Kel Karasului, na kome se vidi da nedostaje oko 50 hektara šume na vrhu planine, prenosi Bi-Bi-Si.

Taj Nacionalni park ima jednu od najvećih netaknutih šuma u Evropi i letos je uključen u Uneskovu listu Svetske kulturne baštine.

Korneliu Sturza, iz ekološke grupe GEA Nera, izjavio je da je glavni problem neuspeh nadležnog ministarstva da osmisli plan kojim bi se sprečila nelegalna seča u parku.

"Tražili smo od Ministarstva za okolinu da reši ovo još pre 13 godina", rekla je Sturza.

Služba šumskih čuvara Temišvara je navela da ima ovlašćenje samo da popravlja štetu uzrokovanu sečom, uglavnom kroz sađenje i kultivisanje mladica, ali ne i da zaustavlja nezakonitu seču šume.

Aktivisti i rumunska opozicija mesecima traže od vlade hitnu akciju u vezi sa parkom Semenik, pozivajući se na izveštaje lokalnih šetača i stranih turista o uništavanju drveća.

Ilegalna seča šume je raširena u Rumuniji. Prošle godine bilo je 26 prijava dnevno u proseku, navodi organizacija "Grinpis Rumunija", što je državu koštalo 10,4 miliona dolara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 11. nov 2017, 10:27)
Miki [neregistrovani]

Da

Ovo treba.I kod nas da se zaustavi seca