Linta: Neiskrena izjava Plenkovića

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je neiskrenom izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da osuđuje ustaški režim.

"Brojne činjenice pokazuju da Vlada Andreja Plenkovića, kao i prethodne Vlade, toleriše upotrebu nacifašističkih i ustaških simbola i time postaje saučesnik u rehabilitaciji zloglasne NDH", ističe se u pisanoj izjavi Linte.

Plenković, čija vlada je odbacila predlog Istarskog demokratskog saveza (IDS) o sankcionisanju upotrebe fašističkih i ustaških simbola, tvrdi da osuđuje ustaški režim, ali da to pitanje njegov kabinet želi da reši na "celovit način".

Linta napominje da u Hrvatskoj nema spremnosti da se jasno kaže da je ustaški režim izvršio genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima i da su ustaše najveće zlo u istoriji i najveća sramota hrvatskog naroda.

"Većina hrvatskog naroda i Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH smatraju da su ustaški zlikovci bili borci za hrvatsku slobodu i da nema ništa sporno u tome da se u javnom životu upotrebljava zločinački pozdrav 'Za dom spremni', da se podižu spomenici ustašama i hrvatskim braniteljima sa pomenutnim pozdravom, da se isplaćuju penzije preživelim ustašama, da Marko Peković Tompson peva o klanju Srba, da se polaže cveće ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu", navodi se u izjavi Linte.

On je dodao da je današnja Hrvatska nastala na ustaškom režimu i NDH, a takozvani Domovinski rat je po svom karakteru bio antisrpski i rat za stvaranje etnički čiste hrvatske države

broj komentara 0 pošalji komentar