Plenković tvrdi da osuđuje ustaški režim

Hrvatski premijer Andrej Plenović, čija vlada je odbacila predlog Istarskog demokratskog saveza (IDS) o sankcionisanju upotrebe fašističkih i ustaških simbola, tvrdi da osuđuje ustaški režim, ali da to pitanje njegov kabinet želi da reši na celovit način.

Plenković je to rekao u parlamentu, u okviru Aktuelnog prepodneva, u odgovoru na pitanje zastupnika IDS-a, Borisa Miletića, zašto je vlada odlučila da toleriše fašističke i ustaške vrednosti.

"Našim predlogom da se strogo kažnjavaju fašistički simboli otvorili smo vam prostor. Ali, vi ste napravili presedan i poslali poruku da ćete tolerisati simbole ustaškog režima. Zašto odbijate da su fašizam i nacizam, a time i ustaštvo, najveće zlo 20. veka", pitao je Miletić premijera.

Plenković mu je odgovorio da vlada ceni predlog IDS-a.

"Vlada se o njemu izjasnila, a ja ću još jednom ovde osuditi ustaški režim i najstrašnija krivična dela. Ono što radimo da kroz Savet za suočavanje s posledicama nedemokratskih režima radimo na jačanju kulture sećanja. Želimo da dobijemo preporuke kako bismo eventualno poboljšali zakonski okvir koji trenutno postoji, a to smo vam i rekli", rekao je Plenković.

Obećao je i da će vlada sugestije IDS-a imati na umu i dodao da je želja njegovog kabineta da to pitanje reši na celovit način.

"Vaš doprinos je dobrodošao, ali ne inputirajte nam da ne osuđujemo ustaški režim", odgovorio je Plenković.

Nezadovoljan odgovorom premijera, Miletić je rekao da smatra da je vladina odluka doprinela normalizaciji ustaškog režima.

"Vaše sestrinske stranke u Nemačkoj su to jasno, efikasno i brzo rešile. One su rekle da je to zlo i da toga ne sme biti u društvu. Siguran sam da će za ovaj predlog glasati svi zastupnici koji veruju u slobodnu, antifašističku Evropu, uključujući vaše partnere iz HNS-a i nacionalnih manjina", jasan je bio Miletić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво