Ivica Todorić pušten uz kauciju od 100.000 funti

Sud u Londonu pustio je na slobodu vlasnika "Agrokora" Ivicu Todorića uz kauciju od 100.000 funti, oduzet mu je pasoš i određeno nošenje sigurnosne narukvice, saznaje Nova TV. Todorić izjavio da je njegovo puštanje na slobodu "jedna mala pobeda".

Todorić, za kojim je ranije izdat evropski nalog za hapšenje i raspisana crvena međunarodna poternica Interpola, danas se predao londonskoj policiji.

Pozivajući se na svoje izvore, portal Dnevnik.hr prenosi da je sudija Ivicu Todorića pustio na slobodu uz posebne mere.

Todorić je platio 100.000 funti kauciju, oduzet mu je pasoš i ima obavezu da nosi sigurnosnu narukvicu.

Nakon što je izašao iz londonskog suda, gde je rekao da se protivi zahtevu za izručenje Hrvatskoj, Todorić je izjavio da je njegovo puštanje na slobodu "jedna mala pobeda".

"Drago mi vas je videti. Idem kući. Danas je ovo jedna mala pobeda, ali mislim velika. To puno znači", rekao je Todorić u prvom obraćanju medijima.

On je iz sudske zgrade izašao sa velikim osmehom na licu i u društvu supruge Vesne.

"Sve je bilo dobro, super. Mi smo 'Merkator' užasno unapredili, užasno, eto", odgovarao je novinarima.

Upitan koja je njegova poruka za hrvatsku ministarku privrede Martinu Dalić, protiv koje je podneo krivičnu prijavu, Todorić je rekao da nema šta da joj poruči.

"U Hrvatskoj imamo još puno toga da napravimo. Znate li koliko smo za 'Merkator' napravili? Dobili ste najbolji dućan u Evropi i perfektni biznis. Imaju odličnu kompaniju i u Srbiji. Dođite jedanput da porazgovaramo. Ćao, ljudi", rekao je Todorić.

Iako mediji tvrde da mu je stavljena nanogvica, Todorić to poriče. 

Sledeće ročište Todoriću najavljuje se za april 2018. godine. U ovom trenutku nema izručenja, kojem se Todorić i protivi, oduzet mu je pasoš.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je važno da hrvatska tela, nadležna za upućivanje zahteva za izručenje Ivice Todorića, dobiju pojašnjenja od nadležnih tela u Londonu.

Plenković, koji je i lider HDZ-a, nakon sednice poslaničkog kluba te stranke u hrvatskom parlamentu, rekao je novinarima da je informacije o Todorićevom hapšenju i puštanju dobio iz medija i ponovio da ne namerava da komentariše procesne aspekte slučaja, prenosi Hina.

"Sad više kao pravnik i neko ko malo nešto zna o okvirnoj odluci o evropskom nalogu za hapšenje i saradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tela Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je Plenković.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović kaže da je afera "Agrokor" najveći skandal štetan za Hrvatsku.

"Ovo je do sada jedan od najvećih skandala u Hrvatskoj istoriji, ona jako utiče i na hrvatsku ekonomiju, stabilnost ekonomije", navela je Grabar Kitarovićeva.

Kakva će procedura dalje biti zavisi od toga šta će Todorić reći pred sudijom – da li će tražiti politički azil, reći da je žrtva političkog progona i ponoviti ranije teze da mu je, između ostalih, hrvatska vlada uništila kompaniju.

Stariji Todorić je jedan od 15 osumnjičenih za malverzacije u "Agrokoru". Terete se za više krivičnih dela protiv privrede, krivotvorenje i nezakonito vođenje poslovnih knjiga. Tužilaštvo sumnja da je pribavljena korist od 152 miliona evra.

Todorić: U Hrvatskoj mi je ugrožena pravna sigurnost

Osnivač "Agrokora" Ivica Todorić napisao je na svom blogu da se nije skrivao i da se u Londonu nalazi zato što mu je ugrožena elementarna pravna sigurnost u Hrvatskoj.

Kako je napisao, njegova adresa, lični i kontakti njegovih advokata vlastima su poznati još od 10. oktobra, kao i da je te podatke lično dostavio nadležnim institucijama i čekao da ga pozovu, prenosi Hina.

"Sud, čijem sam se pozivu odazvao čiste savesti, sagledao je sve argumente obe strane i odlučio da sam slobodan čovek. Sudskoj se odluci veselim, ali kao odgovoran čovek ne mogu i ne želim da je komentarišem. U Londonu sam jer su mi teško povređena ljudska prava i ugrožena elementarna pravna sigurnost i imam pravo da se borim protiv laži i konstrukcija kojima me žele prikazati kao čoveka koji je u suprotnosti sa pozitivnim zakonima moje države. To nije tako i to ću dokazati", napisao je Todorić.

Kako je rekao, neće dopustiti da se političkim dekretom "osudi bez suđenja" i da se ućutka jer, kako je ocenio, njegov govor "smeta onima koji su mu oduzeli vlasništvo".

"Itekako ću govoriti, jer je sloboda govora jedno od temeljnih ljudskih prava, ma koliko nekome smetala istina. Javni je govor, pa bio on ponekad i kritika, stub svakog demokratskog društva i niko nema pravo da ga ograničava", zaključio je Todorić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво