Todorić se predao policiji u Londonu, protivi se izručenju

Vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić, za kojim je ranije izdat evropski nalog za hapšenje i raspisana crvena međunarodna poternica Interpola, predao se londonskoj policiji. Todorić je pred sudom izjavio da se protivi izručenju Hrvatskoj.

Hrvatska policija je potvrdila da je primila obaveštenje da je Ivica Todorić uhapšen u Londonu.

MUP Hrvatske je saopštio da je primio obaveštenje da je Ivica Todorić u 9.04 po lokalnom vremenu pozvan u policijsku stanicu "Čering kros" u Londonu gde je i uhapšen na osnovu Evropskog naloga za hapšenje koji je, po nalogu Županijskog državnog tužilaštva, raspisala hrvatska policija.

U međuvremenu, Todorić je pred Vestiminsterskim sudom u Londonu izjavio da će se usprotiviti ekstradiciji iz Velike Britanije u Hrvatsku, preneo je Rojters.  

Odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj, britanski sud mora doneti u roku od 21 dan.

Potom bi trebalo da se odredi datum saslušanja o samoj predaji državi koja ga traži.

Todorić od početka istrage o "Agrokoru" tvrdi kako je reč o političkom progonu i da je hrvatska vlada nacionalizovala njegovu imovinu.

Prilikom saslušanja proverava se da li postoje bilo kakve zakonom propisne prepreke za izručenje.

Kako su ranije javili hrvatski mediji, Todorićevi saradnici očekuju da će on, nakon razgovora, uz kauciju, biti pušten da se brani sa slobode.

Todorić je u londonsku policijsku stanicu došao u pratnji svojih britanskih advokata.

Nezvanično, javljaju hrvatski mediji, Todorić je ovih dana sakupljao novac za plaćanje kaucije da bi se branio sa slobode.

Županijski sud u Zagrebu Todoriću je ranije odredio istražni pritvor kako tokom istrage o malverzacijama u "Agrokoru" teških oko milijardu kuna (133 miliona evra) ne bi uticao na svedoke.

Iako je Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu donelo rešenje o otvaranju istrage ona još formalno nije započela, jer su svi okrivljeni, njih ukupno 15, uključujući i Ivicu Todorića, uložili žalbe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво