Sestra Mila Đukanovića u "Rajskim papirima"

Ana Đukanović, sestra bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića, i njen partner Radomir Vukčević, osnovali su dve ofšor kompanije na Malti koje su povezane sa rudarskom industrijom i preradom minerala, a jedna i sa poslom u Srbiji, proizlazi iz "Rajskih papira", pišu "Vijesti".

Među profilima moćnih ljudi čije su ofšor firme otkrivene u bazi zahvaljujući Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara (ICIJ) jeste i onaj Ane Đukanović, pod njenim ranijim prezimenom Kolarević.   

"Kolarevićeva je bila akcionar u firmi 'Ranin ltd', kompanije registrovane na Malti 2012. godine, kada je njen brat Milo Đukanović poslednji put izabran za premijera. Prema izveštajima srpskih medija, 'Ranin' je vlasnik 'Srbija nikla', rudarske kompanije koja je 2012. htela da investira oko 1,4 miliona dolara u tamošnja nalazišta nikla, što je izazvalo proteste u Srbiji zbog rizika po zdravlje od 'eksploatacije nikla'", stoji u profilu Đukanovićeve koji je uradio ICIJ. 

Prema dokumentima iz malteškog registra preduzeća od 2012. do 2015, više od 90 odsto poslova "Ranina" je bilo "van Malte".

"Oktobra 2015, Kolarevićeva je prodala pola svojih akcija direktoru 'Srbija nikla' Radomiru Vukčeviću, koji je postao i direktor 'Ranina' umesto nje. Trenutno je jedini akcionar, prema dokumentima iz malteškog registra", tvrdi ICIJ.

Druga ofšor firma ovog para je bila povezana sa finskom rudarskom kompanijom. 

"Dokumenti takođe pokazuju da su Kolarevićeva i Vukčević bili direktori 'Ruukki International Ltd', malteške filijale finske kompanije, specijalizovane za rudarstvo i preradu minerala. U oktobru 2017, ova firma se vodila kao ugašena na Malti."

Kolarevićeva je odgovorila ICIJ-u da je bila deo "osnivačke i upravljačke strukture" "Ranina" u kratkom periodu nakon osnivanja, a da kompanija i njene filijale nisu ostvarile nikakav profit jer nisu ispunile potrebne uslove za početak svojih aktivnosti, piše ICIJ. 

Iako je poslovanje preko ofšor destinacija legalno, ofšor kompanije se često koriste za skrivanje pravog vlasnika, imovine, izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca. Ovo ne znači da su Đukanovićeva i Vukčević bilo čime prekršili zakon, navode Vijesti

ICIJ piše da se porodica Đukanović smatra jednom od najbogatijih u Crnoj Gori, a da je advokatica Ana Đukanović imala nekretnine i akcije vredne više od 3,5 miliona dolara 2009, prema tadašnjem istraživanju ICIJ-a i sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво