Odbačena krivična prijava srebreničkih udruženja protiv Dodika

Tužilaštvo BiH obavestilo je Udruženje žrtava i svedoka genocida i Udruženje "Majke Srebrenice i Žepe" da neće sprovoditi istragu protiv predsednika RS Milorada Dodika za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, jer ne postoje osnovi sumnje da je on počinio to krivično delo.

Regionalna N1 televizija objavila je da su ta udruženja 11. juna 2015. podnela krivičnu prijavu protiv Dodika za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netreljivosti. Tvrde da je Dodik u više navrata prilikom javnih istupa s "krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina koje su pripadnici političkog i vojnog kadra RS počinili za vreme rata od 1992. do 1995. godine".

U prijavi je još navedeno da je predsednik RS "otvoreno u više navrata negirao zločin genocida u Srebrenici, čime je kod žrtava, ali i ostalog stanovništva Bosne i Hercegovine, izazvao veliku nelagodu, bes i gnev, što za posledicu ima stvaranje razdora i netrpljivosti između bošnjačkog i srpskog naroda".

"Mogu da rade šta god hoće majkama Srebrenice, negiraju, sipaju so po ranama i neće biti procesuirani", rekla je Munira Subašić, predsednica udruženja Majke Srebrenice.

Predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida Murat Tahirović istakao je da je iznenađen odlukom Tužilaštva BiH a posebno obrazloženjem te odluke i najavio žalbu na odluku Tužilaštva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво